0

Б ългарският футбол хлопна кепенците преди малко повече от седмица. Така, че е време за обзорни цифри. Шампионът Лудогорец традиционно беше отборът, с най-много мачове през есента. От началото юли до началото на декември, тимът на Анте Шимунджа записа впечатляващите 35 мача (18 за първенство, 14 в Европа, 2 за Купата на България и 1 за Суперкупата). Във въпросните срещи номер 1 по минути беше централният защитник Оливие Вердон. Той записа умопомрачителните за футболист от българското първенство 2370 минути във всички турнири. Това са 39,5 часа футбол, или с други думи казано - един ден и 15 часа.

27-годишният национал на Бенин се превърна в абсолютно безалтернативен титуляр при Анте Шимунджа и съставът във важните започваше от него. Именно Вердон прати „орлите“ в групите на Лига Европа, след като хладнокръвно реализира от дузпа във Вилнюс, правейки 3:3 срещу Жалгирис. Бившият футболист на Бордо впечатлява с физиката си, скоростта си и изнасянето на топката. Това, което е изненадващо при футболист, висок 191 см., е фактът, че играта с глава не му е най-силната страна. Заради това и головете му след статични положения не са много, макар и винаги да се включва, чакайки центрирания от корнери и фаулове.

Въпросът за Лудогорец сега, през този зимен трансферен прозорец, е да се намери още един силен централен защитник. Защото добрите години вече са зад гърба на Игор Пластун, заради което се налага Антон Недялков да играе в средата на отбраната, което пък отвори дупка отляво, която не успяха да запълнят Сисиньо и Дени Групер.

След трансфера на голмайстор номер 1 на Лудогорец през миналото лято – Пиерос Сотириу, мнозина се чудеха дали има кой да замести кипъреца. Е, неговата роля до голяма степен иззе Матиас Тисера. Аржентинецът дойде в България през февруари 2022 г. и имаше няколко месеца за аклиматизация. Горе-долу по същото време дойде и другият централен нападател Игор Тиаго, с който се процедираше по същия начин – бе му дадено време да свикне.

Матиас Тисера се превърна в голмайстор в Лудогорец

 Матиас Тисера се превърна в голмайстор в Лудогорец
lap.bg

Но да се върнем на Тисера. Той отбеляза 14 попадения за Лудогорец във всички турнири, с което се превърна в голмайстор на „орлите“. Само 10 са головете му в Първа лига, като най-важен логично е този срещу ЦСКА за успеха с 2:1. В Европа Тисера вкара на Сутеиска, два пъти на Жалгирис и веднъж на ХИК Хелзинки. Любопитно е, че аржентинецът започваше повечето мачове от групите на Лига Европа като резерва на Игор Тиаго, който има по-голям физически капацитет и е по-добър в пресирането от Тисера. Сънародникът на Лео Меси обаче бележи доста повече. Той има 14 гола във всички турнири, докато по-младият от него Тиаго завърши есента с 6 попадения, по-малко от крилата Кирил Десподов и Бърнард Текпетей, които имат по 10.

Следващата цел пред Матиас Тисера е ясна – да стане голмайстор на Първа лига, като за момента има 10 попадения, а лидерът Ивайло Чочев е с 14. През миналия сезон номер 1 по този показател беше Пиерос Сотириу, който порази 17 пъти противниковите врати през миналия сезон.