0

С тарши треньорът на Локомотив Пловдив Любослав Пенев и неговият щаб ще продължат да изпълняват професионалните си задължения, въпреки сътресенията в клуба от последните дни и неясното бъдеще. Това стана ясно от официално изявление на специалиста до БТА.

Членовете на Борда на директорите на "черно-белите" и спортният директор Илко Пиргов подадоха оставки във вторник, а в последствие собственикът Христо Крушарски също обяви, че си тръгва, но иска 5 милиона лева за акциите на тима.

"Извинявам се на футболистите и на истинските феновете на отбора, които винаги подкрепят Локомотив (Пловдив) . Бях предвидил всичко това да го съобщя след мача в събота. Но спрямо цялата създала се ситуация в клуба, искам да споделя някои факти, датиращи от няколко седмици. С уточнението, че с Христо Крушарски не сме приятели, а само далечни познати и няма да позволя, и да толерирам некоректно отношение към мен, треньорския щаб и футболистите на Локомотив (Пловдив) .

Искам да кажа неща свързани с работата ни. Това, което се случва, е един долен сценарии, в който сме въвлечени треньорския щаб и отбора. Но за това накрая.

Относно темата "трансфери" – от клуба ми предложиха много футболисти, като някои от тях неколкократно, въпреки че не ги бях одобрил преди това. Бях харесал петима футболисти – двама нападатели, двама полузащитници и един защитник, които не бяха привлечени, най-вероятно поради липсата на финанси. И както сам си призна в интервю пред медиите г-н Крушарски – няма да помага за картотекирането на чужденци в отбора. ( Цитат : Няма да помагам с картотекирането на новите състезатели, които ги искат треньорите“ Х.Крушарски)

Което означава, че не гледаме в една посока и не вървим по един и същ път! Поради тази причина лятната селекция е наполовина направена. Пресен пример е Хуан Переа, който е гледан от една година и не е привлечен. Освен Переа, бразилецът Марсилио Силва все още няма документи и не може да бъде в полза на отбора. Все едно го няма.

Продаваш, за да купуваш, така не се гради отбор. Аз съм играл в чужбина и знам, че в един клуб чак на пето или шесто място са приходите от трансфери в годишната издръжка. При Крушарски е обратното. Чакат се парите от дадена продажба, за да се запълни бюджета за определен срок.

Да не говорим за инфраструктурата: основният терен 8 години не е подменян, даже и частично ремонтиран. Предстои строеж на нова трибуна и ако тази трибуна се строи 5 години, този терен ще изчезне. Една градинка от междублоково пространство е по-добра от нашия официален терен. (Цитат от Крушарски: - „Може да ми дожалее само за децата. Защото тези деца аз ги издържах през цялото време, докато не бях в Локомотив“.)

Всички наши таланти тренират в момента на два терена – един с маломерен размер и един със стандартен размер, и двата с изкуствена настилка. Настилката на терена със стандартния размер не е подменяна откакто е направено игрището и е много опасно за здравето на подрастващите футболисти и е в трагично състояние.

Това ли е любовта към децата от школата и респективно към първия отбор. Така ли мисли за Локомотив и така ли ще развива професионалния футбол. За да си начело на клуб като Локомотив ( Пловдив), се иска да имаш финансови възможности, а не празни приказки.

Не е сериозно да говориш едно, а фактите и истината да са съвсем различни. Ако толкова го е грижа Крушарски за децата от ДЮШ, можеше да осигури нормални условия за тренировъчна дейност. Сега е опасно за здравето на младите играчи и всеки може да види с очите си проблемите с терените и цялата "база" (нарочно в кавички).

Всяка седмица се започва с вкарване на напрежение в съблекалнята – ще се сменя треньора, 8-часов работен ден за треньори и футболисти, после това се отнасяло само за треньорите, два дни преди мач се казва за спиране на финансирането на отбора. Ежедневно излизане на информация за начина, времетраенето и организацията на тренировъчния процес.

Когато ме покани за треньор, моята програма и тренировъчен план му бяха изгодни и нямаше оплаквания. След три месеца не му харесва. Защо се обърна на 180 градуса Христо Крушарски в поведението си и създава всеки ден напрежение?

Да се върнем към сценария на Крушарски. Почти на сто процента съм сигурен, че той не ме искал за треньор, но за да може да осъществи една много важна мисия, трябваше да участвам аз и отбора. Каква му е идеята – той има проблем от много години с феновете, привлича Любо Пенев и по този начин иска да тушира напрежението. Целта му според мен е да си оправи отношението с феновете, а треньорският щаб и футболистите да бъдем изкупителните жертви. 

В момента треньорите работим по план за следващите седмици. Локомотив не е фабрика за ракети, а футболен клуб и навсякъде старши треньорът определя работното време на играчите и екипа си, съобразно тренировъчната програма.

Моето решение и това на екипа ми е категорично и много ясно - ние ще продължим да работим за бъдещето на Локомотив ( Пловдив), защото сме професионалисти и си обичаме работата. В тима има добра атмосфера, млади и талантливи футболисти, с малък опит, но с ежедневна работа ще дойдат и положителните резултати. Огромно уважение към феновете за подкрепата . На тях искам да им кажа да не вярват в манипулативните интервюта на Христо Крушарски и да подкрепят винаги отбора си, защото Локомотив е институция в българския футбол с история и традиции", се казва в официалното изявление на Любослав Пенев до БТА.