0

И ма ли отбори във Втора лига, които са достойни за елита на България? Футболната есен не показа по категоричен начин това. На този етап отговорът е по-скоро НЕ. Лидерът в класирането ЦСКА 1948 II е категорично най-добрият отбор в първенството и като футбол, и като организация. Този тим обаче няма право да влиза в елита, така че първото му място е един бонус за преследвачите. Именно обаче вторият отбор на "червените" е истинското доказателство, че останалите представители на Втора лига не са достойни поне към днешна дата за Първа лига.

ЦСКА 1948 II може да стане шампион на втория ни ешалон с двуцифрена разлика в точките, ако пожелае, а за това няма да е нужно да се свалят футболисти, които са основна част в първия тим на клуба.

Иначе проблемите при останалите отбори не са малко, а това се отразява на качеството на футбола. Едни нямат играчи, но имат традиции. Други имат отбор и традиции, но не и качествен треньор. Трети пък разполагат с коктейл от позитиви, но не и амбиции да играят сред най-добрите. Може да се каже, че такава беше ситуацията и в края на миналия сезон, което прати в елита отборите, които искаха да играят там, а не най-силните през цялата кампания. Това предопредели и последното и предпоследното място в класирането на елита към днешна дата за Спартак Варна и Хебър.

Спрямо класирането в момента с най-големи шансове за промоция в края на сезона са отборите на Крумовград, Етър, Беласица, Спортист и Спартак Плевен, които са от второ до шесто място, но са събрани в две точки. Истината обаче е, че не могат да се правят оправдани прогнози, защото във Втора лига всеки може да бие всеки. Като в английския Чемпиъншип.

За никого няма да е изненада, ако последният в класирането Созопол победи втория Крумовград. Това е така, защото реално няма голяма разлика във футболните класи на двата отбора. По-скоро различието в класирането идва от желанието и организацията, което е несходна при споменатите по-горе клубове.

Тук е мястото да споменем името на Струмска слава. Тимът от Радомир стартира много силно сезона, без в редиците му да има бляскави футболисти. Отборът беше лидер в класирането в 7 кръг, след като дотогава не беше записал нито едно поражение. По една или друга причина последва мощен срив и Струмска слава падна 5 пъти в следващите 10 мача, а победи само веднъж. Такова лъкатушене има при голяма част от отборите във Втора лига, заради това и първенството е непредвидимо.

Трябва да се отбележи, че няма много млади футболисти, които изпъкват из терените на втория ни ешалон. Повечето водещи и решителни играчи са опитни. Има обаче една малко популярна двойка, която показва страхотен футбол и ниво за елита. Става дума за двамата нигериици Саломон Джеймс и Ифеани Дейвид, които играят за Марица. Първият е ляв защитник, а вторият - вътрешен халф.

Още разработки четете в днешния брой на "Мач Телеграф"