0

П рез този сезон ставаме свидетели на нещо изключително рядко виждано. Предстоящият кръг предлага дерби между първия и втория кръг в първенството, като на нито една от тези две позиции не се намира нито Левски, нито ЦСКА, а даже и Лудогорец. А в същия този 13-и кръг има дерби между „сини“ и „червени“.

Битката за първото място обаче не е между тях, а между Черно море и Локомотив Пд. Ако някой беше се осмелил преди началото на сезона, че в 13-ия кръг тези два отбора ще са на първите две места, вероятно щеше да бъде сметнат за луд. Реалностите обаче са точно такива.

Историята досега помни само един случай, в който има уикенд с вечно дерби, а други два клуба са се вкопчили в битката за титлата и в същия уикенд се срещат помежду си. А изминалите кръгове от първенството да са повече от 10.

Става дума за сезон 1985/86. Тогава ЦСКА и Левски са в криза и с много наказани играчи след скандалния финал за Купата на България в предходния сезон. Битката за титлата се води между Ботев Пд и Берое.

От двете големи дербита в 18-я кръг първо се провежда Битката за Тракия – на 21 декември 1985. „Канарчетата“ разгромяват своя съперник с 8:1. Въпреки това обаче в края на сезона първата си и единствена досега титла печелят „зелените“ от Стара Загора. И до днес те са единственият шампион, загубил толкова тежко от подгласника си.

Целия материал четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"