0

Д нес е най-младото дерби в родния футбол - ЦСКА срещу ЦСКА 1948. В седмицата преди мача почти не се говори за същността на един голям двубой - футбола. Основната тема беше - къде ще се играе мача.

Домакините настояваха за стадиона в село Бистрица, а гостите - за Националния "Васил Левски". Всеки си имаше логични аргументи за желанието си. В крайна сметка ЦСКА 1948 спечели тази битка преди мача, която реално погледнато си беше с предизвестен край. Все пак домакините са тези, които диктуват правилата, пише днес вестник "Мач Телеграф".

Спечели ли обаче играта, спечелиха ли феновете. Отговорът на този въпрос е категорично НЕ. Днес се очаква мачът, които е между лидера в класирането и третия, между два отбора, които демонстрират добър футбол, да се играе пред една шепа фенове, а тези на ЦСКА да останат зад оградата на стадиона. Това със сигурност ще бъде гарнирано с напрежение около "Витоша" и такова на самия терен, защото футболистите няма как да останат безразлични от войната между двата клуба.

Феновете са мерилото на "червените" амбиции. Към днешна дата агитката на ЦСКА е несъизмерима с подобието на такава в ЦСКА 1948. Няма как обаче домакините да спечелят "червената" любов, към която отчаяно се стремят, с подобни враждебни действия.

Отделен въпрос е, че феновете на ЦСКА 1948 всъщност са привърженици на оригиналния ЦСКА, който фалира, а сега не са на "Армията", само защото не харесват Гриша Ганчев и компания, а не защото реално обичат ЦСКА 1948. Това е така, въпреки че на човек му е трудно да си признае нещо подобно. Понякога любовта е сляпа, а при омразата се губят още сетива.

Всъщност ЦСКА и ЦСКА 1948 уж твърдят, че са едно, а ги разделя цяла вселена. Вселена пропита от една страна със заря от любов, а от друга със село Бистрица...

Дано след дербито днес все пак се говори за футбол, а не за всякакви странични простотии. Все пак футболистите на двата отбора показаха през сезона, че заслужават да са център на вниманието.