0

В изключително звездна компания се състоя премиерата на книгата “Жужо, Чаво, гол, гол, гол! Тоталният футбол на Славия (1971-1981)” с автор Николай Кръстев. Събитието събра поколението футболисти и деятели свързани с белия клуб от тази епоха – Aндрей Желязков, Чавдар Цветков, Иван Чакъров, Милчо Евтимов, Петър Миладинов, Ботьо Малинов, Илиян Алдев-Джери, Любен Тасев и Костас Исакидис.

Премиерата бе уважена и от старши треньора на Славия Златомир Загорчич, неговият помощник Мартин Кушев, както и част от сегашните футболисти сред, които бяха капитана Галин Иванов, Иван Минчев и Мартин Георгиев.

Повече от 250 души в Дома на културата “Красно село” напразно очакваха да се появи емблметачният нападател на „белите“ Божидар Григоров. Легендарният халф Ваньо Костов, който не се е прибирал в България от преминаването си в Спортинг през 1982 година, също не успя да се прибере от Лисабон, както бе обещал. На работещия като мениджър Костов му се валожило да остане в португалската столица заради трансфер на двама еквадорци. От негово име обаче бе прочетено дълго приветствие. Различни здравословни проблеми спряха за събитието бившият защитник Иван Илиев, Илия Величков – Гулията и Трендафил Терзийски. 

„Аз от началото бях малко незаинтересован и се бях притеснил, че ще пишат книжа за мен. Имам чувството, че са надценили възможностите ми, но Ники Кръстев ме убеди. Мисля, че тази вечер ще бъде една паметна вечер за всички слависти. И за нас, и за славния отбор, който беше. Не съм очаквал да има толкова много хора на това събитие. На Славия публиката е по-малко, но по-качествена от другите“, каза Жужо.

„Не може да се сравняват предишните времена със сегашните. Строят беше различен, тогава комунизъм, а сега – демокрация. Ценя времето отпреди, когато играехме ние. Имаше ред, дисциплина и уважение към всички. Сега свободата я обърнахме на свободия, това ни е демокрацията. Пътят, по който сме тръгнали, ще стигнем до аматьорските нива, както стигнаха Унгария преди време. Моето предвиждане е, че ще минем оттам. Феновете на Славия трябва да знаят, че аз си ги обичам и така ще е до край. На Славия и българският футбол желая да вървят нагоре, макар че сега това няма да стане толкова бързо“, завърши Андрей Желязков.

Легендарното крило Чавдар Цветков също говори след церемонията: "Малко съм развълнуван, не че на терена беше по-лесно, когато играх. Днес виждам книгата за първи път, ще я прочета. Радвам се да видя моите колеги и приятели тук. Поне ще се върнем в спомените, гледам снимки, на които не мога да се позная. Всичко е разлино, то и футболът е различен. На мен ми е тъжно като ходя на Славия и видя колко хора има. Това е моето пожелание към младите, да върнат публиката на Славия. За съжаление нещата не вървят на добре. Какво направи държавата за футбола? Видяхте в Сърбия на какъв стадион играхме, на отбор от трета лига. Не ми се коментират протестите. Едно време се събираха фенове на Левски, ЦСКА, Славия, нямаше я тази агресия. Едно обединение трябва да стане", каза още Цветков.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX