0

Д нес от 20:45 часа на стадион „Хювефарма Арена“ в Разград Лудогорец се изправя срещу своя стар познайник Динамо Загреб. Именно „модрите“ са първият евросъперник на „орлите“ през 2012 г., като тогава хърватите ликуваха след късен гол на Домагой Вида в реванша. Година по-късно обаче Лудогорец си върна тъпкано на гранда, побеждавайки го два пъти в групите на Лига Европа – 3:0 в София и 2:1 на „Максимир“ и елиминирайки Динамо от Европа.

Днес вече всичко изглежда различно, като само треньорът на „модрите“ е един и същ – Анте Чачич. Разградчани стигнаха до третия квалификационен кръг на Шампионската лига, след като елиминираха черногорския Сутиеска и ирландския Шамрок, докато Динамо стигна до тази фаза след трудно отстраняване на северномакедонския Шкупи. Мечтата на всички в Лудогорец е ясна – да влязат в групите на Шампионската лига за трети път, след като вече сториха това през сезон 2014/15 и през сезон 2016/17. Ако елиминират хърватския гранд те ще направят огромна крачка, защото отиват на плейофите, където ще са поставени, а и си гарантират 5 млн. евро и участие минимум в групите на Лига Европа, ако отпаднат на стъпалото преди същинската част на Шампионската лига. Ако пък Лудогорец стигне до заветната цел, в касата на клуба ще влязат 15,64 млн. евро. 

За да се случи това обаче отборът на Анте Шимунджа трябва да елиминира 100-милионния тим на Анте Чачич. Transfermarkt.de оценява „модрите“ на точно 99, 85 млн. евро, като тримата най-скъпи футболисти са Лука Иванушец (12,5 млн. евро), Мислав Оршич (10 млн. евро) и Доминик Ливакович (8,5 млн. евро). За справка Лудогорец е оценен на 28,15 млн. евро.

Но както е казвал великия Йохан Кройф: „Да сте видели торби с пари да играят?“. Само ще споменем, че към днешна дата Лудогорец е с положителен баланс срещу Динамо Загреб. От 4 мача „орлите“ са спечелили 2, „модрите“ един, а първият им мач изобщо, игран през 2012 г., завърши наравно. Хърватският гранд все още няма победа над разградчани в България.