0

П оредната треньорска смяна в Челси вече е факт. Томас Тухел осребри триумфа от Шампионската лига със сериозна неустойка, а на неговото място дойде Греъм Потър.

Треньорските смени на „Стамфорд Бридж“ не бяха изненада по времето на Роман Абрамович и те са добре документирани.

Далеч по-интересни в случая са действията на новия собственик на Челси Тод Боели. През тази седмица се навършват 100 дни от неговото идване и вече може да се правят оценки на управлението му. Факт е, че той 

действа с размах 

Американецът счупи трансферния рекорд за един трансферен прозорец, а след това безцеремонно уволни Тухел. Впечатляващо, но също така и хаотично към този момент. Все пак резултатът от кадровата политика ще се види в края на сезона.

Първият извод, който може да се направи е, че с Боели се работи трудно или по-скоро, че той иска да има пълен контрол върху всичко. Преди това Тухел работеше заедно с Марина Грановская и Петер Чех и между тях имаше завиден синхрон.

При Боели всичко е коренно различно. Самият Тухел обясняваше постоянно, че се чува с новия собственик всеки ден и заедно обсъждат всички възможни детайли на работата си, но истината може би е малко по-различна, ако публикациите в английските медии са верни. 

Твърди се, че на съвещанията на най-високото ново в клубната йерархия е ходил агентът на Тухел, а не треньорът и това въобще не се харесвало на Боели. Според „Дъ Атлетик“ всички нови играчи на „сините“ са били одобрявани от треньора, като изключението е само Закария.

Тухел е отказал категорично привличането на Габриел Жесус, защото е бил сигурен, че 

типичен №9  е му е нужен

Вместо това бразилецът отиде в Арсенал и се представя чудесно. По-късно германецът промени мнението и взе Обамеянг.

Тухел също така не е искал и вътрешни халфове, като е вярвал, че Ковачич, Жоржиньо и Канте са му достатъчни. Травмата на последния обаче накара Тухел да търси спешно играчи на тази позиция. Разбира се, времето беше малко и Челси не успя да вземе Алварес от Аякс и Лавия от Саутхемптън, като в крайна сметка бе взет Закария от Ювентус.

Сагата „Роналдо“ също показа сериозните различния между треньора и собственика. 

Според медиите Боели виждал в този трансфер отличен маркетингов ход, докато Тухел смятал, че португалецът ще развали атмосферата в съблекалнята. Така постепенно отношенията между двамата охладняват, а след загубата от Лийдс те спират да си говорят.

Собственикът на Челси Тод Боели не си поплюва - уволни от раз Тухел, но ще му плати огромно обезщетение.

 Собственикът на Челси Тод Боели не си поплюва - уволни от раз Тухел, но ще му плати огромно обезщетение.
Getty.com

Според Боели съвместната му работа с Тухел постепенно се е превърнала в истински кошмар. Стигнало се е дотам, новите попълнения да се представят като клубна стратегия, а не като искани от треньора.
Отношенията между Тухел и играчите също се влошиха в последните месеци. В началото на своя престой всички в клуба бяха доволни от неговите комуникационни качества. През миналия сезон обаче се е държал по коренно различен начин. Тухел не е провел нито един разговор на 4 очи с основните играчи, като в нито един момент в тима не са знаели какво да очакват от треньора. По време на подготовката германецът е провел само два разговора с тима. При първия темата е била кой иска да остане в тима за новия сезон и е готов да се бори за титулярното място. При втория футболистите са обсъждали с треньора своето бъдеще. След тези разговори 

Тухел е разделил на практика тима си на две групи

В първата група попадат тези, които имат желание да се борят за място в първия тим. Във втората са тези, които са били нарочени за продажба.

За първия мач от сезона срещу Евертън обаче Тухел обаче вкара в разширения състав за мача играчи и от втората група, което е шокирало тези от първата и тази идея на треньора се оказва пълен провал.

През лятото Тухел искаше да привлече Де Лихт, Рафиня, Де Йонг и Кимпембе, но нито един от тях не бе взет, като това също доведе до разрива между треньора и собственика.

Има и още една шокираща причина за търканията между двамата. На един от първите разговори между тях Боели предлага на Тухел да залага на системата 4-4-3?! След това германецът на няколко пъти е принуден да слуша подобни комични предложения от новия собственик.

В началото на август е първият контакт между Боели и Греъм Потър, когато започват преговори за трансфера на Кукурея. Тогава американецът е в резиденцията си на Миконос и впечатленията му от Потър са повече от позитивни. Тогава Потър му сменава, че за него ще е чест да поеме тим от Топ 6. Месец и половина по-късно това е факт.