0

Н ационалният отбор на България постигна първа победа в дебютните си два мача в Лигата на нациите. След като направиха 0:0 с Беларус преди 3 дни в Унгария, нашите ликуваха във втората си среща от група С3 след 1:0 над Северна Ирландия пред почти 15-хилядна наелектризирана публика на „Колежа” в Пловдив.

Първите ни 3 точки в турнира може би ще се окажат крайъгълни за крайното класиране и на този етап имат цената на 6, тъй като с тях се изравняваме по показатели с бившата съветска република. Теоретично, ако Северна Ирландия бе спечелила, ситуацията в групата ставаше крайно неблагонадеждна за нас. Така тимът от Обединеното кралство щеше да има 6 точки, Беларус – 4, а ние щяхме да сме предпоследни с 1.

Единственият гол на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив падна в 40-ата минута, когато Кирил Десподов се разписа след асистенция на Алекс Колев. Това бе негово 15-о попадение за представителния ни тим, за който той изигра 51-вия си мач. Успехът пък е 5-и за България от 9 двубоя със Северна Ирландия, като двете страни отбелязаха днес 50 години от първия си сблъсък (през 1974-а бием с 3:0 в квалификация за СП).  

Следващите мачове в Лигата на нациите на момчетата на селекционера Илиан Илиев, който продължава да е без загуба, са в средата на октомври – на 12-и приемат Люксембург, а 3 дни по-късно гостуват на Северна Ирландия.