0

С лавата дойде при Ремко Пасвеер, когато най-малко я очакваше. Той пристигна в Аякс през 2021 г. като трети вратар, но раздялата с Андре Онана и контузиите на Маартен Стекеленбург му отвориха вратите.

Бившият страж на Твенте, Хераклес, Го Ахед Ийгълс, ПСВ Айндховен и Витес, намери своето място в Амстердам: в първите си 12 участия в Ередивизие той допусна само един гол. „Ремко Пасвеер е нашият номер 1 в момента. Той доказва, че е най-добрият вратар в лигата“, побърза да каже тогавашният треньор на Аякс Ерик тен Хаг.

Счупен пръст го накара да пропусне последния мач от миналия сезон... но Пасвеер се върна със стил и като награда получи първата си повиквателна за първия тим на Нидерландия. „Работих усилено години наред и сега усещам, че всички парчета от „пъзела“ си идват на мястото“, признава той.

Той е вторият най-възрастен футболист, играл за "лалетата". Пасвеер дебютира като титуляр при победата срещу Полша (2-0), а участва при победата срещу Белгия (1-0), като стана вторият най-възрастен играч (38 години и 318 дни), участвал в среща на Нидерландия. Изпреварва го само Сандер Бошкер (39 години и 224 дни).

„Това е една от най-красивите нощи в живота ми. Не можех да мечтая за това преди няколко години“, увери Пасвеер след своята дебют. "Той показа в Аякс на какво е способен и си заслужи поканата", каза пък селекционрът Луис ван Гаал.

Два мача, които завършиха с две чисти мрежи, изглежда бяха достатъчни, за да убедят Ван Гаал: „Мисля, че той ще дойде в Катар“. „Остават още много мачове и всичко може да се случи. Твърде рано е“, казва пък самият Пасвеер.