0

Ш вейцарски милиардер твърди, че води преговори за закупуване на Челси, докато руският собственик Роман Абрамович търси „бърза продажба“ на фона на инвазията на Русия в Украйна.

Но 86-годишният Хансйорг Вис, чието състояние „Форбс“ оцени на около 5,8 милиарда долара за 2021 г., добави, че ще закупи световните и европейски клубни шампиони само заедно с група от други „шест или седем“ други инвеститори. И то при условие, че олигархът свали исканата цена, за която се предполага че е 2 милиарда паунда (2,4 милиарда евро).

Смята се, че Абрамович иска да запази клуба, който наистина обича, но може да се изкуши да продаде и да си върне част от парите пред нарастващата несигурност по отношение на руските активи заради нахлуването на Путин в Украйна. Според "Сън" исканата от олигарха цена е 4 милиарда паунда (около 4,8 милиарда евро), но засега заинтересувани купувачи предлагат най-много 2 милиона паунда. Абрамович иска да получи парите още тази седмица, защото средствата на руските богаташи в чужбина стават обект на запори и санкции. По информация на английските медии американска търговска банка се е свързала от името на Абрамович с четирима евентуални купувачи.

Абрамович е дал заем на клуба от 1,5 милиарда паунда чрез холдинговата компания Fordstam, въпреки че не показва признаци, че някога ще иска изплащането му.

Твърди се също, че той се готви да продаде спешно и имението си в Кенсингтън Гардънс.

Предишни пробни оферти до £2,2 милиарда за клуба бяха отхвърлени - но сега потенциалните купувачи тестват накъде духа вятъра в този момент, за да видят дали руснакът ще продаде 19 г. след като пое клуба.

Вис каза пред Blick в Швейцария: „Абрамович се опитва да продаде всичките си вили в Англия, той също иска бързо да се отърве от Челси. Аз и още трима души получихме предложение във вторник да купим Челси от Абрамович. Трябва да чакам четири до пет дни. В момента Абрамович иска твърде много.

Челси му дължи 2 милиарда паунда. Но Челси няма пари. От днес не знаем точната продажна цена.“

Вис основа производителя на медицински изделия Synthes USA през 1977 г. и продаде компанията на Johnson & Johnson за £15,2 милиарда през 2012 г.

Той е считан за един от най-големите филантропи в света, дарявайки стотици милиони на благотворителни организации за опазване на околната среда, и се регистрира в The Giving Pledge, като се съгласява да раздаде огромни части от богатството си.

Швейцарецът, който няма данни за инвестиции или собственост в спорта, даде да се разбере, че не би искал да поеме сам Челси.

Вис подчерта: „Мога да си представя да започна в Челси с партньори. Първо трябва да разгледам общите условия. Но това, което вече мога да кажа: определено не правя нещо подобно сам. Ако купя Челси, ще е с консорциум, състоящ се от шест до седем инвеститори."

Абрамович се опита да предаде „управлението“ на Челси на шестимата попечители на фондацията на клуба в събота в бомбено съобщение.

Въпреки това той все още е собственик на клуба и има допълнителни усложнения при смяната.

Благотворителната комисия разследва Челси заради предаването на контрола.

Попечителите все още не са наясно дали законно имат право да поемат управлението на клуба - и търсят съвет от адвокати какво да правят по-нататък.

Председателят Брус Бък, треньорката Ема Хейс, Джон Дивайн, сър Хю Робъртсън, Пол Рамос и Пиара Поуар съставляват групата.