0

О тборът на Ливърпул постигна трета поредна победа в груповата фаза на турнира Лига Европа след домакински успех над Тулуза с 5:1 в среща от група „Е“. Но не разгромния успех, а шокираща издънка на един от голмайсторите - Дарвин Нунес, бяха в устата на всички след мача.

При 3:1 за "червените" в 65-ата мин. уругваецът, купен миналата година от Бенфика за общо 100 милиона евро, се стрелна неудържимо в атака с топката в крака, отвя брутално защитник, който се просна по език на тревата, после подмина на скорок и вратаря, и когато оставаше на празна врата само да увеличи на 4:1, нападателят ритна с десния крак топката в левия дирек.

Той рухна на колене, през това време съотборникът му Райън Гравенберх я овладя малко пред точката за дузпата и хладнокръвно отбеляза гола, който трябваше да е на Нунес, обявен от "Скай Спортс" за "агент на хаоса" заради изумителните му пропуски.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп каза, че е спокоен за головите умения на Дарвин Нунес, след като нападателят от Уругвай пропусна на празна врата. 24-годишният Нунес прекъсна серия от 4 мача без гол срещу Тулуза преди пропуска си. Другите голове бяха дело на Диого Жота, Ватару Ендо, Райън Гравенберх и Мохамед Салах.

"Той игра невероятно. Честно казано, в този момент не се притесних, че уцели гредата, защото всичко преди това бе убедително", каза германецът след мача. "Как преодолява защитник и вратар, беше перфектно. Той е щастливо момче и това може да се види всеки ден. И сега трябва да сме сигурни, че ще остане така", заяви още Клоп.

Германският треньор каза, че има още много какво да се види от 21-годишния нидерландец Гравенберх, който бе привлечен от Байерн Мюнхен преди 18 месеца.

"Харесвам го като играч и е хубаво да видя как той започва да вярва в себе си отново. Това е много важно за всеки футболист. Лесно е да се влюбиш в този отбор, защото е вълнуващ", каза още Клоп.

Английският тим е начело във временното класиране с 9 точки, пред белгийския Юнион Сен Жилоаз и френския Тулуза, които имат по 4 точки, докато австрийският ЛАСК е последен без спечелена точка до момента.

 

В другата среща от групата Юнион Сен Жилоаз победи у дома ЛАСК след обрат с 2:1. Гостите от Австрия поведоха в 24-ата минута чрез Моузес Усор, но белгийците вкараха два гола в последните десетина минута на мача. 

В 84-ата Камерън Пуертас изравни от дузпа за 1:1, а в четвъртата минута на добавеното време Кристиан Бърджис донесе трите точки за домакините.

Италианският Рома надделя над чешкия Славия Прага с 2:0 като домакин в мач от група „G“ и остава начело с 9 точки, докато Славия допусна първа загуба. 

„Вълците“ на Жозе Моуриньо взеха ранен аванс след като Едоардо Бове се разписа още в първата минута, а в 17-ата Ромелу Лукаку бе точен за 2:0 в полза на Рома.

В другия мач от групата отборите на Шериф и Сервет завършиха при равенство 1:1.

Байер Леверкузен се наложи над азербайджанския Карабах с 5:1 в двубой от група „Н“. Германците, които под ръководството на Шаби Алонсо мачкат и в Първа Бундеслига, продължават без поражение с 9 точки в актива си, а тимът на Карабах е втори в класирането с 6 точки към момента.

Флориан Вирц реализира за домакините още в четвъртата минута, гостите изравниха в 16-ата от дузпа, дело на Торал Байрамов. Алекс Грималдо пак донесе аванс на Байер Леверкузен в 29-ата минута, а в 54-ата минута направи резултата 4:1. 

Преди това в 35-ата Виктор Бонифас отбеляза третия гол за германския тим, а крайното 5:1 оформи Едмон Тапсоба в 57-ата минута.

В група „F“ Панатинайкос загуби у дома от френския Рен с 1:2. Тимът на Рен е лидер с 6 точки, докато Панатинайкос заема второто място в подреждането с 4, пред Виляреал и Макаби Хайфа. 

Английският Брайтън се справи със съпротивата на пропадащия Аякс за 2:0, постигайки първи успех в група „В“ след попадения на Жоао Педро в 42-ата и на Ансу Фати в 53-ата минута.

Лига Европа, трети кръг от груповата фаза:

Група А:
Олимпиакос (Гърция) - Уест Хям (Англия)     - 2:1
Бачка Топола (Сърбия) - Фрайбург (Германия) - 1:3
Класиране: Уест Хям - 6 точки (6:4 голова разлика), Фрайбург – 6 (7:5), Олимпиакос – 4, Бачка Топола - 1

Група В:
Марсилия (Франция) – АЕК Атина (Гърция) – 3:1
Брайтън (Англия) - Аякс (Нидерландия)   – 2:0
Класиране: Олимпик Марсилия – 5 точки, АЕК (Атина) – 4 (5:6 голова разлика), Брайтън – 4 (6:5), Аякс - 2

Група С:
Спарта Прага (Чехия) - Глазгоу Рейнджърс (Шотландия) – 0:0
Арис Лимасол (Кипър) - Бетис (Испания)               – 0:1
Класиране: Бетис – 6 точки, Спарта Прага - 4 (4:4 голова разлика), Рейнджърс (2:2) – 4, Арис - 3

Група D:
Щурм Грац (Австрия) - Аталанта (Италия)                  – 2:2
Ракув Ченстохова (Полша) - Спортинг Лисабон (Португалия) – 1:1
Класиране: Аталанта – 7 точки, Спортинг Лисабон (4:4 голова разлика) и Щурм Грац (4:4) по 4, Ракув Ченстохова - 1

Група Е:
Унион Сен Жилоаз (Белгия) - ЛАСК (Австрия) – 2:1
Ливърпул (Англия) - Тулуза (Франция)       – 5:1        
Класиране: Ливърпул - 9 точки, Унион Сен Жилоаз – 4 (3:4 голова разлика), Тулуза – 4 (3:6), ЛАСК - 0

Група F:
Панатинайкос (Гърция) - Рен (Франция)      – 1:2
Виляреал (Испания) - Макаби Хайфа (Израел) – отложен за 6.12
Класиране: Рен – 6 точки, Панатинайкос - 4, Виляреал - 3, Макаби (Хайфа) - 1

Група G:
Рома (Италия) – Славия Прага (Чехия) – 2:0
Шериф (Молдова) - Сервет (Швейцария) – 1:1
Класиране: Рома – 9 точки, Славия Прага – 6, Сервет и Шериф по 1

Група H:
Молде (Норвегия)  - Хекен Швеция)                   – 5:1
Байер Леверкузен (Германия) - Карабах (Азербайджан) – 5:1
Класиране: Байер Леверкузен - 9 точки, Карабах - 6, Молде – 3, Хекен - 0