0

Щ е умра щастлив – невероятно е да отидеш на мач и да чуеш как хората наоколо пеят тази песен. Думите са на китариста на Queen Брайън Мей, а песента отеква по всички стадиони и спортни програми по цял свят – We Are the Champions.

Тласък за създаването й рокаджиите получават от футболна песен на агитка от фенове на Ливърпул, припомня агенция РИА Новости по повод 30-годишнината от смъртта на вокалиста на „Куин“ Фреди Меркюри.

We Are the Champions отдавна е световният музикален символ и химн на шампионите, шедьовър, свързал гениално спорта и рок културата.

Легендарната композиция се появява в албума "News of the World" през 1977 г. Нейното раждане е свързано с красива история, за която потвърди китаристът Брайън Мей.

По думите му песента е вдъхновена от реакцията на публиката на един от концертите на групата – в Стафорд, Великобритания. Там вдъхновените фенове изпяха "You'll Never Walk Alone", известния химн на феновете на Ливърпул, а и на Селтик.

Това силно впечатлява звездите на сцената, получили тласък да създадат своя собствена песен за "химията" и единението с феновете.

Макар и безразличен към футбола, Фреди Меркюри горял както никога в творческия процес. Той призна, че песните на футболните фенове са подклаждали желанието му да влезе в сърцата на възможно най-много хора от публиката.

Така простичкото послание, подсилено с артистичната театралност, драматизъм и поднесено с умела енергичност, имаше изумителен ефект.

Още повече, че парчето излезе в синхрон с друг хит на всички времена - "We Will Rock You". Това само засили успеха на композициите във всички видове класации, въпреки че те така и не стигнаха до първите места в тях. Но за сметка на това са абсолютният фаворит на публиката в препълнените стадиони и зали.

Критици изразиха недоволство от арогантността на посланието „ние сме шампионите“ и особено на „няма време за губещи“. Фреди Меркюри, обаче, нарече хита своята най-нарцистична творба.

През 1977 г. излиза видеоклип към "We Are the Champions". В снимките участваха фенове, които символично размахваха шаловете си по маниера на футболните агитки.

Силата на песента се усеща най-вече на стадионите, на които излизаха рокаджиите.

Сливането й със света на спорта се засили особено по време на турнето на групата в Аржентина през 1981 г. на арените на последното световно първенство през 1978 г.

На финалния концерт от турнето на сцената се появи Диего Марадона - тогава известен само в родината си. Аржентинецът подари на Меркюри специална персонализирана фланелка на националния отбор, като в замяна той получи подобно облекло в цветовете на британското знаме.

"We Are the Champions" отекна мощно и във футболното сърце на Великобритания – стадион "Уембли". Легендарният концерт от 1985 г. показа пред целия свят как страхотна музика може и трябва да звучи на стадион, като моментално свързва живота на десетки хиляди хора в едно.

 

Дори след трагичната смърт на Фреди Меркюри няколко години по-късно неговото и на групата Queen наследство продължи да живее.

"Ние сме шампионите" стана официален химн на Световното първенство по футбол през 1994 г. и впоследствие хитът звучи на всякакви състезания и първенства, обикновено по време на церемонията по награждаването.

През 2011 г. група учени признаха това парче за най-запомнящата се мелодия в историята – „еликсира на идеалната песен“.
Рокът и спортът бяха завинаги обединени от „Ние сме шампионите“.