0

П реди мача в Бърнли, в който Челси победи с 4:0, публиката на лондончани помрачи минутата за овации в подкрепа на нападнатата от Руската федерация Украйна, като скандира името на руския олигарх Роман Абрамович, който продава на пожар клуба.  

Всички привърженици на Висшата лига бяха помолени да станат и да аплодират преди началото на мачовете този уикенд в знак на солидарност със страната, станала жертва на руската военна агресия.

През цялата минута бяха показани цветовете на знамето на Украйна – синьо и жълто. Тогава привържениците на Челси избраха да скандират името на Абрамович, което беше посрещнато с хор от освирквания от другите три части на стадиона. Те продължиха да подкрепят с викове олигарха по време на мача, всеки път бяха заглушавани от освиркванията на местните фенове.

След мача мениджърът на Челси Томас Тухел разкритикува действията на феновете на „сините“. „Не беше моментът за това“, каза германецът. „Вижте – ако проявяваме солидарност, ние показваме солидарност заедно. Ние коленичим заедно, ако за съжаление умре важен човек от друг клуб или от нашия клуб, демонстрираме минута мълчание от уважение. Не е моментът за други послания, а момент да покажете уважение.

Ние показваме уважение като клуб и имаме нужда от нашите фенове да се ангажират с тази минута аплодисменти в момента, в който го направим за Украйна.“

Абрамович беше принуден да пусне клуба за продажба, след като Русия нахлу в Украйна, а Западът наложи санкции на руски олигарси, банки и други частни лица, свързани с Кремъл и Путин.

Иначе на терена Челси реши мача с 4 гола между 47-ата и 69-ата мин. през второто полувреме. Откри Джеймс, последваха два бързи гола на германеца Кай Хаверц (52 и 55-а мин.), Пулишич сложи точка в 69-ата мин. С последното попадение за 0:4.

В късния съботен мач Ливърпул постигна ценна победа с 1:0 вкъщи над гостуващия Уест Хем. След седмия си пореден успех Ливърпул има 63 точки на второто място в класирането, с 3 т. mо-малко от лидера Манчестър Сити, който в неделя играе градското дерби с Манчестър Юнайтед. Уест Хем продължава битката за класиране в челната четворка и е с 45 спечелени точки.

В 27-ата минута Трент Александър-Арнолд асистира за Садио Мане, който отблизо се разписа във вратата на лондончани.

Домакините играха по-силно, но не успяха да увеличат аванса си. Луис Диас и Мохамед Салах не бяха концентрирани в наказателното поле на "чуковете".

Пет минути преди почивката Никола Влашич пропусна да изравни за Уест Хем, през второто полувреме пък Лансини вместо да направи 1:1 ритна топката над напречния дирек в 70-ата мин.

га до момента и шампион от миналия сезон Манчестър Сити е домакин на градския си съперник Манчестър Юнайтед.

Мачове от 28-ия кръг на английското първенство по футбол, събота:

Лестър - Лийдс                            1:0
Астън Вила - Саутхемптън                  4:0
Бърнли - Челси                            0:4
Нюкасъл - Брайтън                         2:1
Норич - Брентфорд                         1:3
Улвърхямптън - Кристъл Палас             0:2 
Ливърпул - Уест Хем                       1:0

В неделя: Уотфорд – Арсенал, Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед

В понеделник: Тотнъм – Евертън.

Води Манчестър Сити с 66 точки от 27 мача, следва Ливърпул с 63 (27), Челси с 5 (26), Ман Юнайтед с 47 (27), Уест Хем (28) и Арсенал (24) с по 45 точки и др.