0

А якс (Амстердам) изнесе футболна лекция в Разград, където разгроми 4:1 българския шампион Лудогорец в първа среща от плейофния кръг на Лига Европа. 

С този резултат още преди реванша идния четвъртък в Нидерландия отборът от Амстердам си гарантира участие в групите на турнира, като посочи на „орлите“ пътя към по-долната Лига на конференциите.

Хеттрик за победителите реализира Мохамед Кудус, а едно попадение добави Брайън Броби. 

Лудогорец върна един гол чрез точно изпълнена дузпа от Оливие Вердон при резултат 0:4.

Гостите от Амстердам нанесоха съкрушителен удар в рамките на минута и половина между 16-ата и 18-ата минути. И двете попадения бяха дело на Мохамед Кудес, който първо вкара с левия, а след това с десния крак.

В 39-ата мин. Ноа Сонко Сундберг не прецени топката и остави тарана на Аякс Брайън Броби непокрит, който от 2 метра я мушна между краката на Серджио Падт за 3:0.
В 50-ата мин. При контра на Аякс Боржес отвя Иван Йорданов и от аутлинията върна топката назад. Стивън Бергвайн можеше да опита изстрел, но за да избегне шпагата на Фон Витри даде на Кудус, който от още по-чиста позиция по диагонала оформи хеттрика си. 

В 68-ата минута Лудогорец стигна до дузпа за игра с ръка на Йорел Хато. След кратка проверка cъс системата за видеоповторения (ВАР) съдията Ди Бело потвърди наказанието, а Вердон не сбърка за крайното 1:4.