0

Т я най-накрая спечели единствения трофей, който липсваше в колекцията й. Айтана Бонмати изведе Испания до световната титла и това й донесе „Златната топка” за 2023 г. Тя трябваше дълго да чака своя миг. През 2021 г. Барселона ликува в Шампионската лига за жени и закова впечатляващ требъл, но тогава Бонмати дори не попадна в краткия списък от 20 номинирани претендентки за трофея. За всички е очевидно, че испанката е сред най-добрите футболистки и постоянно води своя клуб до трофеи. Тя е съвършен отборен играч, но до този момент не попадаше на челните места в индивидуалните класации. След като изведе Ла Фурия до първа световна титла, нейният индивидуален принос вече не може да бъде пренебрегнат.

Специална

Всички, които познават Бонмати, знаят, че винаги е била специална. Тя е обсебена от футбола – рита навсякъде, на игрището, на улицата, на площада и преодолява всички трудности с непоколебима решителност. „Тя просто е желязна и нищо не може да я спре”, коментира пред GOAL най-близкият й приятел Ксавие Ровира, с когото са заедно от четиригодишни.

Айтана е орисана да има желязна воля още от раждането си. Родителите й решават да носи фамилията на властната си майка, нещо съвсем нетипично за Испания, където децата традиционно вземат фамилиите на бащите си. „Знаехме, че е специална. Играеше наравно с момчетата и в повечето случаи беше по-добра от тях”, коментира Ровира.

Бъдещата звезда е родена в Сан Пере де Рибес, малко градче, на 40 км от Барселона. Цялото й семейство са заклети фенове на Барса. Израства с имената на Пеп Гуардиола, Андрес Иниеста и Шави. На 14 г. я приемат и дебютира в девическия отбор на каталунския клуб. Две години по-късно е извикана в Б отбора. С днешна дата тя казва, че носи Барса в своята ДНК, тъй като е в тима от 11 години. Позицията й на терена е в халфовата линия и връзва играта в прочутото тики-така.

Невъзможно

„Нейният живот беше много труден. Изобщо не сме мечтали за Барса или за Шампионската лига. По онова време беше трудно да си представиш, че някое момиче изобщо може да се занимава с професионален футбол”, казва Ровира. „Тормозиха я, защото беше момиче, защото си позволяваше да играе футбол и защото беше по-добра от момчетата, които се чувстваха унизени, че са победени от нея и отвръщаха с насилие. Всичко това каляваше характера й”.

Айтана значително подобрява играта си. Треньорът я изтегля по-назад и по-близо до централните защитниците. Тя поема топката и разпределя пасовете. Новата роля я стимулира да тренира още по-здраво и да се подобрява. „Знам, че мястото ми е пред Кейра Уолш и Патри Гуихаро. Обичам да помагам, когато се защитаваме, но треньорът ми каза, че не трябва да оставам близо и в нашето наказателно поле. Трябва да играя в пространството между двете наказателни полета. Позицията ми е много по-офанзивна. От мен се очаква да стрелям и да вкарвам повече голове, както и да давам повече асистенции”, казва Бонмати.

Ролята й е ключова, но често остава невидима за широката публика. Оценяват я специалистите. Тя печели Шампионската лига през сезон 2020-2021 с Барса, бе избрана за играч на мача и влезе в идеалната единайсеторка на турнира, но остана далеч от индивидуалните отличия.

Отборно

„Не обичам да говоря за неща, които не зависят от играчите и не се решават на терена”, коментира тя пред GOAL. „От нас се очаква да си свършим работата по най-добрия начин и да играем по-добре всеки ден. Ако сме най-добрият отбор и играем най-добрият футбол, вероятно нещата ще се променят. Ако нещо трябва да се случи, то ще се случи. Предпочитам да се фокусирам върху играта ни като отбор, да спечелим първенството и Шампионската лига”, казва тя. Пълната липса на заинтересованост от индивидуалните класации не е някаква поза. През 2022 г. тя е класирана на пето място за „Златната топка”, но не само че не проследява церемонията, но дори не разбира на кое място е. „Изобщо не беше в час. Аз й пратих скрийншот от класирането”, спомня си Ровира.

През сезон 2022/23 всичко е различно. Тя изведе Испания до четвъртфиналите на европейското първенство, където иберийките бяха спрени от бъдещия шампион Англия. Бонмати записа на сметката си 19 гола и 21 асистенции с екипа на Барса във всички турнири. Спечели първенството, Суперкупата и Шампионската лига. Последва историческа първа световна титла с Испания. И индивидуалните отличия не закъсняха. Тя спечели приза на УЕФА за най-добра футболистка за сезона, най-добра в Шампионската лига, най-добър играч на световното първенство и всичко завърши със „Златна топка”.

Триумф

Айтана съвсем заслужено се наслаждава на своя триумф. Нейното постижение има допълнителна тежест от факта, че е от отбора на Барса. Истината е, че там са концентрирани най-добрите състезателки на планетата и почти всяка е достойна за „Златната топка”. Славата обаче изобщо не е променила Айтана. „Тя още си живее в Рибес, там където всички я познават още от времето, когато беше дете. За нея не е проблем да се премести в Барселона, но предпочита родното си градче”, казва Ровира. „Най-важни за нея са най-близките й хора – приятелите и семейството. Като човек изобщо не се е променила. Тя е същият верен приятел от детството ми“, допълва той.

Тази седмица градчето с около 30 хил. жители ще очаква да види поредния й трофей - „Златната топка“. Този път на него няма да има гравирано името на отбора, а името на Айтана Бонмати.