0

Б ожията ръка на Диего Марадона е най-големият гаф в историята на световните първенства.

Това определи класация сред почитателите на играта по-малко от месец преди откриването на Мондиал 2022. 37% от анкетираните отговарят, че никога няма да простят за недоглеждането в четвъртфинала между Аржентина и Англия в Мексико '86. Мачът завършва 2:1 за аржентинците, а Дон Диего вкарва първия си гол с ръка, след това отбеляза и брилянтен втори. Нито главният рефер Али Бин Насер от Тунис, нито българският му помощник Богдан Дочев обаче виждат това и попадението е признато.

Години по-късно Марадона, който почина на 25 ноември 2020-а, призна, че наистина е играл с ръка. Тунизийският рефер пък каза пред АФП: „Не видях играта с ръка, но имах съмнения. Може да видите снимките – отидох да се посъветвам с асистента ми – българина Богдан Дочев, и когато той каза, че няма нарушение на правилата, аз зачетох гола“.

Вторият най-противоречив момент в историята на световните първенства е отново в мач на Англия – незачетения гол на Франк Лампард срещу Германия през 2010 г.

Анкетата застъпва и отношението на феновете към ВАР. 48% от тях твърдят, че системата има предимства, но все още пред нея има дълъг път. Почти две трети са категорични, че ако в годините назад е имало видеоповторение, много несправедливости нямаше да съществуват. Като тази, когато вратарят на ФРГ Харалд Шумахер влетя зверски срещу Патрик Батистон и го прати в нокаут в полуфинала на Мондиал '82 срещу Франция, но реакция от страна на съдията не последва.