0

Р еал Мадрид стартира мачовете си от предсезонната си подготовка в Лас Вегас с мач срещу Барселона. Ел Класико в Невада е логично следствие от глобализацията и битката за нови пазар. За Кралския клуб обаче мачове отвъд Атлантика много отдавна не са новина. Първият му презокеански гастрол датира отпреди цели 92 години през 1927 г, като плаването отнема цели 18 дни.

Организатор на турнето е легендарният президент на Реал Сантяго Бернабеу. По онова време той е секретар на клуба, а задачата му като логистика и организация е изключително тежка. Планът предвижда да се изиграят 15 мача в 6 различни страни (първо в Аржентина, а след това Уругвай, Перу, Куба, Мексико и САЩ). Но срещите обаче не са уговорени предварително, а ще се уреждат на място. На всичко отгоре по средата на пътя,  мениджърът, който урежда мачовете в САЩ, е бил обвинен в измама и е избягал от страната. Заради това някои от мачовете в Ню Йорк като например срещу Галисия по думите на Бернабеу са полулегални.

Реал е затиснат и от кадрови проблеми. Не може да разчита на титулярния си вратар Кандидо Мартинес, заради скорошната му сватба. Извън строя е и водещият голмайстор Хуан Мохардин, който не получава разрешение от семейството си да пътува. Пропадат и опитите да бъде взети играчи назаем от други клубове – обичайна практика при турнета по онова време. Набелязани са нападателят на Аренас де Гечо – Йермо, Видал и Травиесо от Атлетик Билбао, както и любимецът на Бернабеу Мончин Триана (по онова време в Атлетико Мадрид).

Освен роднините на играчите, против турнето е и испанската федерация, която глобява Реал с 1 000 песети и го предупреждава, че заминава на своя отговорност. Първата спирка е в Буенос Айрес. Серията започва на 9 юли с мач срещу местен сборен отбор, завършил без голове 0:0. На следващия ден двата тима се срещат отново и този път печелят домакините с 3:2. Първата победа идва на 16 юли – 2:1 срещу Бока Хуниорс с два гола на Гуручари. Програмата обаче е убийствена и по-малко от 24 часа по-късно следва нов мач срещу Нюелс Олд Бойс. Футболистите са напълно изцедени и закономерно губят с 0:4. Това е и най-тежката им загуба по време на турнето.

Следващите спирки в маршрута са в Уругвай, Перу и Куба и така до септември, когато Реал се озовава в Мексико. Там страстите са нажежени и се стига до бой на терена, където главен герой e нападателят Хосе Мария Мунагори.

Най-куриозният момент обаче се случва близо до пристанището Прогресо. Там един от играчите на Реал Пеня скача от кораба, за да поплува, но не забелязва дебнещите наблизо акули. За щастие навреме му хвърлят въже и го спасяват.