0

А лваро Мората закова драматичен победен гол, с който Испания победи Португалия в Брага, за да се класира за финалите на Лигата на нациите.

Бившият нападател на Челси се разписа в 88-ата минута с глава отблизо след удар на Нико Уилямс.

Португалия се нуждаеше само от точка, за да продължи напред и имаше шансове да отбележи, но Диого Жота от Ливърпул и Кристиано Роналдо от Манчестър Юнайтед пропуснаха.

Във финалите през юни Испания ще се присъедини към Хърватия, Италия и Нидерландия. 

Португалия, със звездната двойка на Манчестър Юнайтед Бруно Фернандеш и Кристиано Роналдо, спечели първата Лига на нациите през 2019 г. Те спечелиха встъпителното състезание през 2018-19 г. и бяха по-добрият отбор през по-голямата част от мача в Северна Португалия.

Отличен пас на Бруно Фернандеш от Манчестър Юнайтед бе поет от Жота, който стреля към вратата, но вратарят тна Испания Унай Симон спаси с една ръка. 

Домакините продължиха да създават по-добри възможности, като Фернандеш уцели страничната мрежа, а Роналдо имаше удар, блокиран от Симон в началото на втората част.

Влезлият като резерва Уилямс, който играе за Атлетик Билбао, наклони везните в полза на Испания, като Диого Коща на два пъти спаси ударите му.

Но португалският вратар беше предолян само две минути преди края, когато ударът с глава на Уилямс премина покрай него, а Мората закачи топката отблизо в горната част на мрежата за 0:1.

Испания беше подгласник във финалите на Лигата на нациите през 2021 г. и сега има шанс да спечели турнира през юни.

Сърбия победи като гост Норвегия с 2:0 в последния си мач от група 4 на дивизия "В" в турнира по футбол Лигата на нациите. Двубоят беше пряк сблъсък за първото място в групата, а с успеха Сърбия завършва на върха и се класира за дивизия "А" през следващата година.

На стадиона в Осло гостите стигнаха до успеха с голове на Душан Влахович в 42-ата и Александър Митрович в 54-ата минута.

В другия мач от групата Швеция прекъсна серията си от четири поредни загуби и завърши 1:1 у дома със Словения. Домакините изпадат в третото ниво на турнира за следващия сезон.

Бенджамин Шешко даде преднина на гостите в 28-ата минута, а Швеция изравни чрез Емил Форсберг в 42-рата минута.  

Словения завършва на трето място в групата с 6 точки, пред Швеция с 4.

В група 1 на дивизия "В" Украйна и Шотландия завършиха 0:0 в пряк двубой за първото място, а след равенството шотландците се изкачиха в горното ниво на турнира през следващото му издание. Срещата се игра в Полша, тъй като Украйна не може да домакинства на своя територия заради войната с Русия.

Украйна има само една победа в последните си четири двубоя, но все пак успя да запази мястото си в Лига Б и за догодина.

В другия мач от групата Република Ирландия победи Армения с 3:2.

Попаденията за домакините вкараха Джон Игън в 18-ата, Майкъл Обафеми в 52-ата и Робърт Брейди в 91-ата минута от дузпа, а за гостите точни бяха Артак Дашян в 71-ата и Едуард Сперцян в 73-ата.

В добавеното време съдията даде дузпа след спорно отсъждане за игра с ръка в наказателното поле на гостите. Решението му предизвика остра реакция от страна на арменците и доведе до два червени картона за техни играчи.

Република Ирландия завърши на трето място в класирането със 7 точки, а Армения изпада е с едва 3 точки и изпада от дивизия "В".

В група 2 Албания и Исландия завършиха 1:1. Попадението за домакините беше дело на Ермир Леняни в 35-ата, за гостите точен беше Микаел Андерсон в седмата минута на добавеното време.

Исландия остана с човек по-малко още в 10-ата минута на мача. Капитанът Арнур Гунарсон беше изгонен за нарушение срещу откъсващ се сам срещу вратаря играч на домакините.

Албания изпада от тази дивизия, след като завършва на последно място в класирането с две равенства и две загуби.

Резултати от Лигата на нациите от вторник вечерта: Португалия - Испания 0:1, Ирландия - Армения 3:2, Украйна - Шотландия 0:0, Швейцария - Чехия 2:1, Швеция - Словения 1:1, Албания - Исландия 1:1, Норвегия - Сърбия 0:2, Косово - Кипър 5:1, Гърция - Северна Ирландия 3:1.