0

А нгел Червенков има богат треньорски опит зад гърба си, който се простира до над две десетилетия. 60-годишният специалист често се изявява и като анализатор в телевизионните студиа. „Мач Телеграф“ се свърза с бившия защитник на ЦСКА, за да коментира изненадващият развой на първите мачове от Група Е на Евро 2024. Червенков е бивш треньор на няколко клуба в Украйна и познава добре тима на Сергей Ребтров.

- Г-н Червенков, фаворитите в Група Е Белгия и Украйна започнаха участието си на европейското със загуби. Изненадан ли сте?

- Честно казано, да. Особено от категоричната победа на Румъния срещу Украйна. Селекцията на Сергей Ребров тотално се провали. Сблъска се с един много добре организиран и дисциплиниран отбор. Украинците притежават сериозна индивидуална класа в редиците си, но в този мач бяха напълно надиграни. Според мен тъкмо звездите на Украйна са най-големите длъжници на отбора. Вратарят Андрий Лунин сбърка за първите два гола, което за европейски шампион с Реал Мадрид е голям гаф. Първо сгреши при разиграването на топката, а след това и при опита си за намеса на удар отдалече. Зинченко също се представи много слабо. Знаем, че той обича да влиза към центъра на терена и да е активен в атака, но не видяхме много включвания от него. Мудрик и той. Познавам го от 16-годишен и смея да кажа, че е невероятен талант, но в последно време тъпче на едно място. В Англия го чакаха доста време да вкара първия си гол за Челси. Отпред много разчитаха и на Довбик. Той е млад и притежава страхотна физика, но и той не може да отбележи. Показателно е, че първият точен удар на тима дойде след 70-ата минута.

- Румъния показа съвсем друго лице. В контролите преди европейското не вкараха нито на България, нито дори на Лихтенщайн.

- Вижте, контролите нямат нищо общо с официалните мачове. Обикновено треньорите ги използват, за да видят кои футболисти си пасват и да изпробват някои тактически и технически детайли. Румънците имаха и малко късмет с контраатаките, но трябва да кажем, че планът им беше отлично изпълнен.

- Ще могат ли украинците да се съвземат след този шамар? Сега вече ситуацията в групата изглежда значително по-сложна.

- Да, предстои им мач срещу Словакия, който няма да е по-лек. Честно казано очаквам селекционерът на Украйна Ребров да направи някои промени. Мисля, че вратарят Лунин ще седне на пейката за сметка на Анатолий Трубин. Според мен и Зинченко може да се раздели с титулярно място. Виталий Миколенко вероятно ще започне отляво на защитата. За Украйна още има шанс, но групата стана много завързана.

- Загубата на Белгия от Словакия допълнително обърка сметките като че ли.

- В интерес на истината Белгия не заслужаваше да загуби този мач. „Червените дяволи“ създадоха доста положения за гол, но ги преследваше малшанс с тези два отменени гола. Най-вероятно Румъния ще играе по същия начин като Словакия и ще се надява на най-доброто. В тази група вече всичко е възможно. Като нищо след изиграването на втория кръг и четирите отбора ще бъдат с по 3 точки. Тогава вече ще стане наистина интересно.