0

Tрансферният пазар за водещите първенства в Европа затвори в четвъртък, като той само потвърди тенденцията за доминация на английската Висша лига.

През това лято елитните клубове от Острова минаха за първи път границата от 2 милиарда паунда за нови играчи. Най-много похарчи Челси – невижданите досега 258,5 милиона паунда. Новият собственик Тод Боели реши да покаже финансови мускули, след като наследи клуба от Роман Абрамович и докара на Томас Тухел 12 нови играчи. Неговата трансферна политика донякъде изглеждаше хаотична, но все пак купи качество.

Има и още едно измерение на финансовата мощ на английските клубове. Става въпрос за факта, че Висшата лига пръсна за нови играчи сума, която е по-голямата от колегите им в Ла Лига, Серия А и Бундеслигата взети заедно. Такава сериозна разлика между харчове на водещите първенства не е имало досега и вероятно сега Висшата лига се намира в една нова финансова орбита, която е недостижима за нейните конкуренти.

Интересно е, че в предходните две лета клубовете от Англия не бяха толкова активни, но това може да се обясни с локдауна заради коронавируса и сега те буквално извадиха вагони с пари за нови играчи.

И докато за Челси и Манчестър Юнайтед такива суми до голяма степен са очаквани, както дори и за Уест Хем, то голямата изненада дойде от новака Нотингам. Собственикът Евангелос Маринакис реши да развърже кесията в очевиден опит да се задържи в елита и купи на мениджъра Стив Купър играчи за два отбора. Дали тази стратегия ще бъде успешна, времето ще покаже, но шансът на двукратните европейски шампиони да оцелеят е значително по-голям в сравнение с този на пасувалите на пазара тимове.

Да, има и такива, а както се вижда от началото на сезона те се намират в дъното на класирането. Става въпрос най-вече за Борнемут и Лестър, които на практика не се подсилиха през лятото и това може да се окаже фатално за тях. 

Всички интересни цифри на трансферния пазар може да видите в днешния брой на вестник "Мач Телеграф".