0

Аржентина разби Италия с 3:0 и спечели купата Финалисима, възстановена от преди години с битка между шампиона на Европа и този на Южна Америка. 

На "Уембли" в Лондон тимът на Лионел Скалони надигра тотално възпитаниците на Роберто Манчини и само добрите спасявания на Джанлуиджи Донарума попречиха на Аржентина да нанесе много по-тежко поражение на "адзурите", които играха трагично в защита в този мач.

Лаутаро Мартинес се разписа в 28-ата минута след грешка в отбраната на Италия и завършващо подаване на Лео Меси. В добавеното време на първата част Анхел ди Мария завърши бърза контраатака на Аржентина, удвоявайки резултата. В последната секунда на мача резервата Пауло Дибала не прости на жалките италианци, отбелязвайки и финалното трето попадение.

За голямата звезда на Италия Джорджо Киелини този двубой беше последен с националната фланелка.

Мануел Локатели прегръща Джорджо Киелини, който изигра поседния си мач за "адзурите".

 Мануел Локатели прегръща Джорджо Киелини, който изигра поседния си мач за "адзурите".
Getty.com

Мачът противопостави актуалните шампиони на Европа и Южна Америка и отбелязва подновеното сътрудничество между УЕФА и КОНМЕБОЛ. Двете конфедерации подписаха договор до 2028 година, като в този период ще се изиграят още два двубоя между континенталните първенци. В исторически план вече е имало две подобни срещи, организирани с идеята да са еквивалент на Междуконтиненталната купа, но за национални отбори. Трофеят носи името на бившия президент на УЕФА Артемио Франки. Първото издание през 1985 година е спечелено от Франция след победа с 2:0 над Уругвай, а през 1993 година Аржентина побеждава Дания с дузпи. Сега "гаучосите" вдигнаха за втори път купата и донесоха преднина на Южна Америка в съперничеството.

Лионел Меси пък призна след мача, че COVID-19 е оставил последствията си върху тялото му. 34-годишният нападател даде положителна проба в началото на януари, а пред аржентинската медия TYC Sports Меси призна, че дихателните му проблеми са продължили дълго след отрицателния тест.

"Имаше последствия за мен. Върнах се и ми отне около месец и половина преди да мога да бягам отново, защото дробовете ми бяха засегнати", разказа Меси. 

Седемкратният носител на "Златната топка" пропусна два мача от Лига 1, както и среща за Kупата на Франция и смята, че е избързал с връщането в игра. В стремежа си да влезе във форма, той е увредил дробовете си още повече.