0

А стън Вила – Олимпиакос и Фиорентина – Брюж са полуфиналните двойки в Лигата на конференциите, мачовете се играят на разменено гостуване на 2 и 9 май.

Любимият отбор на английския престолонаследник принц Уилям – Астън Вила, остана единственият от Висшата лига на полуфиналите в Европа. Тимът, воден от Унай Емери, падна с 1:2 като гост на Лил, но докара нещата до дузпи с общо 3:3 от двата мача, а там се развихри аржентинският спец Емилиано „Дибу“ Мартинес, и той като мениджъра си бивш от Арсенал.

Световният шампион успя да подлуди публиката, да спаси 2 дузпи на играчите на Лил, да получи втори жълт картон в мача, но въпреки това да не бъде изгонен.

Мартинес се възползва от новото правило, че жълт картон, получен при изпълнението на наказателните удари, не се прибавя към предупреждение в игровото време преди тях.

За Астън Вила това е първи полуфинал в европейските клубни турнири от 1982 година, когато клубът от Бирмингам стана европейски клубен шампион с 1:0 над Байерн Мюнхен, като спечели тогавашната Купа на европейските шампиони, днес – Шампионска лига. Баварците тогава елиминираха нашия ЦСКА на полуфинала.

Юри Тилеманс реализира за Астън Вила, а Набил Бенталеб пропусна при първата дузпа за Лил. В този момент дойде жълтият картон за вратаря на Вила Мартинес, от който той въобще не трепна.

Джонатан Дейвид, Анхел Гомес, Реми Кабела се разписаха за Лил, а Мати Кеш и Дъглас Луис бяха точни за гостите, докато Леон Бейли пропусна. 

Така при последното изпълнение за „договете“ от Лил Мартинес хвана дузпата на Бенжамен Андре за крайното 4:3 и полуфинал за Астън Вила.

Финалистът от 2023 година Фиорентина елиминира чешкия Виктория Пилзен с 2:0 след продължения като домакин в ¼-финалния реванш (0:0 в първата среща).

Гостите от Виктория Пилзен останаха с човек по-малко в 66-ата минута на мача, когато бразилецът Каду получи директен червен картон, а до края на редовните 90 минути двата състава не успяха да си отбележат гол.

В продълженията две минути бяха достатъчни на аржентинеца Николас Гонсалес, за да донесе аванс от 1:0 за Фиорентина. В 108-ата минута с удар от близко разстояние Кристиано Бираги оформи крайното 2:0 за домакините от Флоренция.

Срещу Астън Вила се изправя гръцкият Олимпиакос, който в свиреп реванш удържа 0:1 в игровото време (за общо 3:3 от двата мача), а при дузпите се наложи над „фенерите“ с 3:2 за знаменит триумф срещу комшиите.

Източник: БТА