0

А стън Вила започна 2023 година успешно, постигайки изненадваща победа с 2:0 като гост на Тотнъм в двубоя помежду им от 38-ия кръг на Премиър лийг. 

Емилиано Буендия (50) и Дъглас Луис (73) бяха точни за бирмингамци, които са спечелили три от четирите си шампионатни мача, откакто Унай Емери ги пое в началото на ноември. Това е едва трета тяхна победа в последните им 24 срещи с този съперник.

През първото полувреме на двубоя нямаше много опасности пред двете врати. Домакините първи стигнаха до шанс за гол, като удар на Мат Дохърти в 12-ата минута бе блокиран.

Пет минути преди края на първата част Хари Кейн засече центриране от фланга и стреля с глава, но право в един от защитниците на Вила.

Гостите хванаха тима на Антонио Конте неподготвен в 50-ата минута. Тогава при една атака топката стигна до Оли Уоткинс, който я подаде към Емилиано Буендия. Бившият футболист на Норич се намираше точно пред вратата и без да се колебае прати топката в долния ляв ъгъл за 1:0.

Вместо този гол да подейства събуждащо за Тотнъм, гостите взеха инициативата в мача и стигнаха до второ попадение.

В 73-ата минута Джон Макгин центрира добре в наказателното поле. Там защитата на лондончани заспа и изпусна Дъглас Луис, който прати топката в мрежата на Юго Лорис.

Последваха минути, в които домакините опитаха да притиснат Астън Вила в търсене на гол, но нападенията на Тотнъм не бяха добри и защитата пред Робин Олсен се справяше добре и в крайна сметка не допусна гол.
С успеха тимът на Унай Емели събра 21 точки на 12-ото място във временното класиране, докато „шпорите“ имат 30 и остават 5-и.