0

 

14 гола след 21 мача, уау, не е лъжа, усмихва се спортния директор на Реймс Пол-Едуар Кайо, когато го попитаха дали е очаквал Фоларин Балогън да се представя толкова добре. Нападателят е под наем от Арсенал и този ход вече се оказва голям успех за всички страни, особено за младия мъж, който се присъедини към „артилеристите“ още на 10 годишна възраст. 21-годишният играч направи шоу срещу Лориен по време на победата на Реймс с 4:2 в сряда, отбелязвайки първия си хеттрик като професионалист. „Той е невероятен“, похвали го мениджърът на Реймс Уил Стил след мача. А треньорът не е единственият, който е зашеметен.

„Има невероятна жажда за голове“, казва бившият треньор на Арсенал до 23 години Кевин Бетси. „Беше много трудно да го накарам да спре с тренировките. Той работеше много върху удара си. Желанието му да се учи, да се вслушва в съвети, да задава въпроси, за да се подобри, беше забележително“. 17 мача преди края на сезона. Балогън е най-добрият голмайстор в Лига 1 в момента. Той е дори пред звездата на Франция и ПСЖ Килиан Мбапе. Балогън е роден в Ню Йорк, но пристига в Лондон с нигерийските си родители още като бебе. Той успя да се изкачи по стъпалата в академията на Арсенал, като всеки път се отличаваше като машина за отбелязване на голове - общо 75 гола в 103 мача за тимовете под 18 и под 23 години.

Първата му поява в мъжкия отбор бе в Лига Европа срещу Дъндолк през октомври 2020 г. Той имаше репутацията на играч, който беше твърде силен за футболистите на неговата възраст, но не достатъчно добър, за да тревожи батковците. В този момент бъдещето му изглежда несигурно. В началото на сезона във Висшата лига срещу Брентфорд през 2021 година Арсенал е без Пиер-Емерик Обамеянг, Лаказет и Еди Нкетия, така че Балогън беше хвърлен в дълбокото.

Арсенал губи с 0:2 в една незабравима вечер за новите момчета. Балогън е част от отбора, който губи и от Челси по-късно същия месец. Той се завърна в отбора под 23 години и за пореден път намери своите голови обувки, като мениджърът Бетси го направи капитан. „Когато се върна, реших, че това е наистина важно за напредъка му“, каза Бетси. „Той има страхотна работна етика.  Много е фокусиран и решителен. Комуникацията му на терена се подобряваше като капитан. Поемането на тази отговорност беше от полза. За един талантлив младеж е много лесно да крета на лаврите си от детските години, дори и да не играе много. Но той искаше да се подобри, да бъде остър, готов за първия отбор по всяко време“.
Постепенно се ражда и прякорът му Балогънър  - от името му Балогън и „gunners“, както са известни феновете на Арсенал.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"