0

Б арса все още е в много сложна финансова ситуация с огромни дългове, но пое малко въздух със сделката, която току-що бе официално обявена. Клубът сключи договор за прехвърляне към Sixth Street на процент от телевизионните права за следващите 25 години. 

Споразумението със северноамериканската инвестиционна група Sixth Street осигурялава 207,5 милиона евро, което представлява капиталова печалба от 267 милиона за текущия сезон. 

Тази операция е от решаващо значение за Барса да приключи тази година с положителни резултати. Американският фонд, базиран в Сан Франциско, вече има опит със сделки с отборите от Ла Лига: през май той подписа споразумение с Реал Мадрид за търговската експлоатация на „Сантяго Бернабеу“. 

Компанията притежава 20% от американския баскетболен отбор в НБА Сан Антонио Спърс. 

„Активираме икономически лостове и изпълняваме нашата търпелива, устойчива и ефективна стратегия за укрепване на финансовата база на клуба. Sixth Street подкрепя по решителен начин света на футбола,  експертен инвеститор е в световния спорт и медиите, и партньор, който ще ни донесе познания и значителни ресурси, като същевременно ни позволяват да управляваме независимо нашите операции“, каза президентът на Барселона Жоан Лапорта. 

Тази сделка, обаче, е недостатъчно мащабна за решаване на икономическите ограничения, които пречат на Барселона да стартира мащабно спортно планиране за селекцията и да даде на Шави конкурентен отбор. Първата цел на летния пазар е известна – уреждането на привличането на голмайстора на Байерн Роберт Левандовски, за когото досегашните предложения на Барса бяха отхвърлени от Байерн като недостатъчни.