0

Бившият треньор на Байерн Мюнхен Ханзи Флик е определян от мнозина като фаворит да наследи Шави Ернандес начело на Барселона след края на сезона, но според информациите в испанските медии списъкът, с който работи Жоан Лапорта включва общо десет имена. Каталунският гранд търси наследник на Шави, спортният директор Деко каза преди няколко дни, че не е говорил с нито един кандидат и обясни, че в момента няма представа с какъв бюджет ще разполагат. Поради това той не може да обещае нищо на потенциалния наследник.

Но това не означава, че в Барселона няма вътрешни дискусии. Медиите пишат и за Шаби Алонсо, който работи изключително добре в Байер Леверкузен, но в момента испанецът е фаворит да замени Юрген Клоп начело на Ливърпул. Освен Алонсо и споменатия Флик, в списъка на Барселона са още Микел Артета от Арсенал, Луис Енрике от ПСЖ, Роберто Де Дзерби от Брайтън, Унай Емери от Астън Вила, Серджо Консейсао от Порто, Иманол Алгуасил от Реал Сосиедад, Мичел от Хирона, както и Юрген Клоп.

С напускането на Шави Ернандес от треньорския пост в Барселона в края на сезона ще започне нова реконструкция на каталунския отбор. Заедно с него се очаква да напуснат и четирима футболисти, за които вече няма място в състава. Сержи Роберто и Маркос Алонсо, чиито договори изтичат в края на сезона, със сигурност напускат. Очакваше се Роберто, който вече е клубна легенда, да остане в отбора под ръководството на Шави, но раздялата с треньора ще означава и напускането на капитана. Алонсо изобщо не оправда очакванията, както и Ориол Ромеу, който пристигна от Хирона миналото лято.

Освен тези трима се очаква да напусне и Рафиня. Бразилецът пристигна от Лийдс през 2022 година с трансфер на стойност 58 милиона евро, но напоследък се бори с контузии и загуби мястото си от 16-годишния Ламин Ямал.