0

Г ерманските фенове окупираха „Камп Ноу“, след като Барса, която прибра 3 милиона евро от мача срещу Айнтрахт (2:3) в Лига Европа, изгуби контрол над 34 440 билета за своя стадион от своите привърженици. Препродажбата проработи, но клубът не попречи на билетите да се доставят по всякакви възможни канали, отбелязва в. „Мундо“.

Двама фенове на Айнтрахт, току-що излезли от тоалетната, с белите си фланелки и със сериозни затруднения да стоят изправени, спряха журналист в медийната зона на стадиона. И двамата извадиха VIP билети от джобовете си, първокласни места, които Барселона продава на своя уебсайт.

„Търсим ложите - вижте, имаме билетите. Казаха ни, че с това имаме право на всичко. И трябва да ядем и пием възможно най-скоро!“

Това беше просто още една от сюрреалистичните сцени, изживяни миналия четвъртък на "Камп Ноу" по време на елиминирането на Барса от Айнтрахт в четвъртфиналите на Лига Европа. 

На стадиона присъстваха 79 468 зрители. Според източници от клуба голяма част от 34 440 билета, пуснати за продажба, са отишли в ръцете на германски фенове. Цифра, която е на светлинни години от официално обявените 5000-те места, отстъпени от Барселона на Айнтрахт, което е установено от правилата на УЕФА. 

Освен това, според президента Лапорта по TV3, част от 37 746 притежатели на абонаментни карти, регистрирани на стадиона, също са били използвани от привърженици на Айнтрахт. УЕФА, от друга страна, запази пакет от 2425 покани.

Необичайният и срамен епизод от историята на Барселона доведе и до сериозни рискове за сигурността, тъй като гостуващите фенове не бяха под контрол в определен сектор, а бяха разпръснати из целия стадион.

На третия етаж те дори запалиха сигнални ракети, хвърляха кутии с бира и имаше постоянни заплахи за битки с пренатоварената охрана.

Ръководството на Барса така или иначе се фокусира върху препродажбата на билети и отрича клубът да е продавал билети "директно" на германските фенове. 

Германската атмосфера на стадиона вдъхнови Айнтрахт за подвиг – гостите поведоха с 3:0 и в крайна сметка удържаха 3:2, достатъчно за елиминирането на каталунците. Които, освен на терена, бяха надхитрени и опозорени и на трибуните, както призна самият президент Лапорта.