0

А тлетик Билбао се класира за 40-и път на финал за Купата на краля. Това се случи, след като "баските лъвове" разбиха с 3:0 Атлетико Мадрид в реванша от полуфиналите. Така с общ резултат 4:0 баските ще спорят с Майорка за трофея.

Домакините в дори не позволиха на „дюшекчиите“ да помечтаят за обрат. Отборът на Диего Симеоне имаше да наваксва гол пасив от първия мач, но още до почивката надеждите му бяха сломени от братята Уилямс. Те изработиха самостоятелно два гола, а след почивката Горка Гурузета оформи крайния резултат в полза на Билбао.

Първата възможност се откри пред гостите. В 6-ата минута удар на Самуел Лино беше отразен от Хулен Агиресабала.

Седем минути по-късно комбинация на братята Уилямс даде аванс на домакините. Нико центрира, а Иняки овладя и преодоля Ян Облак за 1:0.

Половин час след началото Атлетико беше близо до изравнителния гол, но ударът на Анхел Корея не намери целта.

Така се стигна до 42-ата минута, когато домакините до голяма степен сложиха точка на спора след нова смъртоносна комбинация между Иняки и Нико. Двамата този път си размениха ролите. Иняки изведе Нико Уилямс, който прати топката в мрежата.

В 62-рата минута Горка Гурузета покачи до 3:0, след като бе най-съобразителен в противниковото наказателно поле.

Пет минути преди изтичането на редовното време „дюшекчиите“ можеха да стигнат до почетен гол. Много опасен удар на Саул Нигес от границата на наказателното поле не намери целта.

Последният съдийски сигнал узакони класирането на Атлетик Билбао за финала срещу Майорка. Той е насрочен за 6 април.