0

М алкият Исмаил демонстрира огромния си талант на футболното игрище в бедняшкото парижко предградие. Топката е като залепена за крака му, когато профучава покрай опонентите си. Следва кинжален изстрел в долния ъгъл и гол. 10-годишният хлапак вдига ръце и празнува попадението точно както го прави неговият идол Килиан Мбапе.

Ученикът играе на същото игрище, оградено с 10-метрова ограда, където 24-годишният нападател на ПСЖ е направил първите си стъпки във футбола. Почти половината от сегашния национален отбор на Франция се запознава с футбола в подобни бедняшки предградия.

„Сън“ посети на място фабриката за таланти, която произвежда на конвейер изумителни футболисти.

Мечтата

Трансферът на Мбапе е най-горещата тема през това лято. Свързват го с Челси и Барселона, а на масата има и оферта за умопомрачителните 260 млн. паунда от саудитския Ал Хилал.
Треньорът на местния отбор Бонди Фахер Абубу твърди, че Исмаил притежава качествата да стане суперзвезда. На него може да му се вярва, тъй като Килиан е проходил във футбола под неговото ръководство. Той казва, че младоците използват футбола, за да се измъкнат от предградията, които са под властта на бандите и наркотиците.

„Във Франция има много предразсъдъци. Оценяват те първо по цвета на кожата, а това убива радостта от футбола”, казва 39-годишният Фахер. „Тези млади хора правят всичко възможно, за да сбъднат мечтите си и понякога мечтите се сбъдват“, допълва той.

„Моят съвет към тях е да работят здраво, защото само 5-6 на сто получават шанса да станат звезди. Тук има много талантливи деца като Исмаил. Той е много мотивиран и не спира да се труди, а това е изключително важно. Само така може да станеш следващия Мбапе. Но най-важното е, че няма да пропилееш живота си, като станеш бандит и затънеш в наркотиците“.

Парите

Жителите на парижкото предградие Бонди подсвиркват одобрително, когато стане дума за офертата на Ал Хилал, която би направила Мбапе най-скъпия играч на планетата. Кимат с разбиране, когато разбират, че нападателят е решил да последва сърцето си и да отиде в Испания, където да се присъедини към Реал Мадрид. Той има още една година от договора си с ПСЖ и после ще може да си тръгне без пари.

Фахер носи фланелка на Манчестър Юнайтед с номера и името на друг френски национал Пол Погба.

„В крайна сметка става дума за пари, а в тази игра вече има прекалено много пари. Мбапе е много интелигентен играч. Той мисли в дългосрочен план, а не за това, което може да спечели в момента. Футболистите пропадат, ако се оставят да бъдат обсебени от парите“, казва Фахер и отбелязва, че нападателят продължава често да идва тук, за да гледа как играят децата, които мечтаят да са като него. „Мисля, че той е в процес на мъчителен развод с ПСЖ. Ще отиде в Реал Мадрид, ако не тази година, то догодина“.

Офертата на Ал Хилал за годишна заплата от 605 млн. паунда звучи невероятно за жителите на Бонди, които за същото време печелят средно по 7200 паунда.

Предградието е част от т.нар. „Червен пояс“ и обединява североизточната част от Париж, която се управлява от социалистите. Бонди има около 54 хиляди жители, като по-голямата част от тях са имигранти от Африка. Поне една трета от тях живеят в бедност с месечен доход до 685 паунда. Около 40 процента от жилищата в квартала са общински.

Престъпност

Нивото на престъпност тук е по-високо от средното за Франция. Има регистрирани над 3000 инцидента само през миналата година, когато се стигна до масови безредици, след като полицаи застреляха 17-годишния Наел в друго парижко предградие – Нантер, през юни.

Въпреки всичко френският национален отбор разчита на предградията като на люпилни за таланти. В момента в редиците на „Ле Блю“ играят Майк Манян – 28 г., Алфонс Ареола – 30 г., Дайот Упамекано – 24 г., Жул Кунде – 24 г., Аксел Диази - 25, Ибрахима Конате – 24 г., Юсуф Фофана – 24 г., Кингсли Коман – 27 г., и Кристоф Нкунку – 25 г. Всички те са от предградията. Мбапе, Рандал Коло Миями, 24 г., и защитникът на Арсенал Уилям Салиба са израснали по улиците на Бонди.

Освен това много играчи, включително Пол Погба – 30 г., Нголо Канте – 32 г., Бенжамен Менди - 29 г., и звездата от близкото минало Тиери Анри са родени в части на френската столица, където туристите никога не стъпват.

Закария Бендетка казва, че е станал свидетел на размириците. Младежът работи в магазин за спортни стоки. „Тук футболът е всичко. Бебетата се раждат с топка в краката“, казва той.

Култ

Неговият приятел Мехмет Гилибие също е мечтал да стане футболист, но сега си вади хляба, като продава картички на туристите в центъра на Париж. Печели между 40 и 70 евро на ден.

Сега Мехмет е на 30 и си спомня: „Когато бяхме малки, нямаше видеоигри, нямаше даже баскетболни кошове. Футболът беше всичко. Просто нямаше нищо друго, с което да се занимаваме“, казва той.

В този момент покрай нас минава 47-годишният Гаетан Екагна. Спира и се заслушва в разговора и веднага моли да му препоръчаме агент за 17-годишния му син. „Момчето е много талантливо. Идеално ще пасне в Челси“, казва той. „Всички тук са обсебени от футбола. Пристигнах от Конго преди 35 години и станах свидетел на това колко много футболисти са тръгнали от Бонди“, казва Гаетан.

Рания Буриш работи като сервитьорка и е заклет фен на Мбапе. С огромни букви е изписала в заведението девиза му: „Ако обичаш мечтите си, те ще ти отвърнат с обич“. Играчът е роден и израснал в съседния блок.

thesun.co.uk