0

Н ападателят на Ботев Пд Уме Емануел е в плановете за селекция на турския гранд Бешикташ, съобщи сайтът ajarspor. Според изданието, емисари на клуба от Истанбул вече са проучили каква е възможността да купят един от талантите на българската Първа лига. Засега отговор от Ботев няма, но е твърде вероятно, ако се стигне до официална оферта, тя да бъде приета. В момента Бешикташ, който спечели Купата на Турция и зае 6-о място в Суперлигата, има много по-важна задача – намирането на нов треньор. Едно от спряганите имена е на бившия руски национал Андрей Карпин. Ако Карпин застане начело на „черните орли“, то привличането на Уме е почти сигурно. 

През този сезон Уме изигра общо 31 мача, в които се отчете с 10 гола и 3 асистенции. Някои от попаденията му бяха изключително важни – нигериецът се разписа при победата с 1:0 над ЦСКА в първия полуфинален сблъсък за Купата на България, както и в битката за трофея срещу Лудогорец (3:2), когато реализира третия гол за „канарчетата“.

Бешикташ не е единственият голям тим, който иска да привлече нападателя на Ботев. Легия Варшава имаше силен интерес към крилото и бе близо до подписа му, използвайки връзките си със спортния директор на „канарчетата“ - поляка Артур Платек. В крайна сметка не се стигна до договор, тъй като от Варшава предложиха по-малко пари от исканите от Ботев. По-рано през сезона „канарчетата“ отхвърлиха предложение и на чешкия колос Спарта Прага на стойност 500 000 евро. 

Трансфеът на Уме, в който и да е европейски отбор, ще бъде страхотен трансферен удар за Ботев, отбелязват специалисти в мениджърските среди. 19-годишният футболист дойде в Пловдив от руския аматьорски Виста, който е създаден специално, за да привлича, обучава и продава млади таланти от Африка. Виста е от градчето Геленджик и беше собственост на сегашния бос на Ботев Антон Зингаревич.