0

Л ионел Меси бе избран за най-добър футболист на планетата при връчването на наградите The Best на ФИФА. Аржентинецът получи наградата си, която е трета за него, на специална церемония в Париж.

Преди обявяването на носителя на наградата за футболист №1 при мъжете за 2022 г. бе излъчено специално видео за финала на световното в Катар. За наградата спореха още Килиан Мбапе и Карим Бензема.

Звездата на Барселона и Испания Алексия Путеяс спечели наградата за футболист №1 на 2022 г. сред жените. Тя изпревари Алекс Морган и Бет Мийт. 

При избора във всички категории при мъжете за FIFA The Best се взима предвид представянето на номинираните в периода между 8 август 2021-а и 18 декември 2022-а година. Това включва и Мондиала в Катар, където Меси триумфира със световната титла, което го направи абсолютен фаворит.

Водещ на пищната церемония беше бившият английски национал Джърмейн Джинас.

Джани Инфантино приветства пресъстващите на церемонията в Париж.

 Джани Инфантино приветства пресъстващите на церемонията в Париж.
Getty.com

Вечерта започна с реч на президента на ФИФА - Джани Инфантино, който определи Световното първенство в Катар за най-доброто в историята. Той естествено почете паметта на починалия в края на миналата година Крал на футбола - Пеле, както и на други две легенди на футбола, които ни напуснаха наскоро - Синиша Михайлович и Джанлука Виали.

Награди на ФИФА за №1 на 2022 г.
ФИФА награди ФИФА награди ФИФА награди
13

„Пеле винаги е бил вдъхновение за мен. Ще го запомня като скромен човек. В един от най-трудните моменти в живота ми той беше до мен и ми помогна със съветите си. Винаги е бил мъдър. Той успяваше да игнорира омразата. Значението му за Бразилия е огромно“, заяви Роналдо по адрес на покойния си сънародник.

Феномена връчи и специална награда на съпругата на Пеле Марсия Аоки.

За Най-добър вратар беше избран аржентинецът Емилиано Мартинес. Стражът на Астън Вила имаше огромна заслуга за спечелването на световната титла за „гаучосите“ в Катар. След него останаха Тибо Куртоа и Ясин Буну.

Англичанката Мери Ърбс заслужи приза за Най-добър вратар при жените.

За Най-добър гол или наградата „Пушкаш“ беше спечелена от поляка Марчин Олекси, който отбеляза феноменално попадение на турнир за хора с ампутирани крака в родината си. Голът на Олекси стана популярен благодарение на сънародника му Роберт Левандовски, който го разпространи в социалните мрежи. Другите кандидати бяха гола на Ричарлисон за Бразилия и на Димитри Пайе за Олимпик Марсилия.

Легендата на българския футбол Христо Стоичсов връчи приза за Най-добър треньор при жените на нидерландката Сарина Вигман, която изведе Англия до европейската титла. 

Най-добър треньор при мъжете стана селекционерът на Аржентина - Лионел Скалони. Бившият защитник изведе „гаучосите“ до световната титлата на Мондиала в Катар. Той изпревари за наградата треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти и на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола. 

Грузинецът Лука Лочошвили стана носител на специалната награда за феърплей. Защитникът на Кремонезе спаси живота на противников футболист, който си беше глътнал езика по време на мач от австрийското първенство през миналата година. По това време Локошвили все още носеше екипа на Волфсбергер. 

Специална награда беше връчена и на феновете на Аржентина заради непрестанната им подкрепа  за Лионел Меси и компания на световното първенство в Катар, както и последвалите празненства в родината им след спечелването на титлата.

Идеалната единайсеторка при мъжете включва: Тибо Куртоа, Ашраф Хакими, Жоао Кансело, Върджил Ван Дайк, Кевин де Бройне, Лука Модрич, Каземиро, Лионел Меси, Килиан Мбапе, Карим Бензема и Ерлинг Холанд.

Идеалната единайсеторка при жените включва: Кристиан Ендлер, Луси Бронс, Мапи Леон, Уенди Ренар, Леа Уилямсън, Лена Обердорф, Алексия Путеяс, Кийра Уолш, Сам Кер, Бет Мийт и Алекс Морган.