0

С ветовният шампион Лионел Меси спечели осмата си "Златна топка"! На церемонията в Париж той получи приза от собственика на своя нов клуб Интер Маями – Дейвид Бекъм.

След него в класацията на "Франс Футбол" останаха Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе.

Меси бе носител на трофея и през 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 и 2021 г.

Ако остане в първенството на САЩ обаче той повече няма да може да бъде номиниран за престижната награда, тъй като това право се пада само на играещи в Европа футболисти. Това е причината и Роналдо да няма номинация.

Футболистката на Барселона Айтана Бонмати е новата носителка на "Златната топка" при жените. 25-годишната испанка спечели три отличия през сезона с Барселона, а след това стана и световна шампионка с тима на Испания.

Бонмати играе като халф, а Пеп Гуардиола споделя за нея, че е женската версия на легендарния халф на "блаугранас" Андрес Иниеста. 

Така за трета поредна година испанка печели "Златната топка", след като в предишните две години триумфира нейната съотборничка в Барселона и Испания - Алексия Путеяс. 

Световният шампион Емилиано Мартинес триумфира с приза "Яшин" за най-добрия вратар за 2023-а година. Стражът на Аржентина и Астън Вила бе с ключова роля за спечелването на Мондиала в Катар от "гаучосите". 

Мартинес остави зад себе си в класацията Ясин Буну, Тибо Куртоа, Едерсон и Марк-Андре тер Стеген. 

Специално, за да му връчи наградата на сцената излезе неговият баща Алберто Мартинес. 

Ситуацията от финала на световното, в която Мартинес отказа Коло Муани в добавеното време на двубоя бе показана на видеостените, което доведе до освирквания за Дибу. Водещият на церемонията Дидие Дрогба помоли за уважение към стража на Аржентина. 

Звездата на Реал Мадрид Джуд Белингам е новият носител на трофея "Копа", който се връчва на най-добрия футболист до 21-годишна възраст.

Английският национал печели наградата, след като изигра впечатляващ сезон за Борусия Дортмунд, които бяха на косъм от спечелването на титлата в Бундеслигата, а след трансфера си на "Сантиаго Бернабеу" прави фурор.

Бразилското крило на Реал Мадрид Винисиус Жуниор е вторият носител на хуманитарната награда "Сократес".

23-годишният играч получи приза благодарение на неговия институт в Бразилия, който подпомага образованието, както и заради борбата му с расизма. 

Гари Линекер връчи приза на името на Герд Мюлер на норвежката голова машина Ерлинг Холанд, който си заслужи приза с 56 гола.

След спечелването на требъла през миналия сезон Манчестър Сити спечели наградата за отбор номер 1 при мъжете. Призът е за "гражданите" за втора поредна година

Женският отбор на Барселона получи приза за отбор №1 при дамите. Каталунките завоюваха Шампионската лига, Ла Лига и Суперкупата на Испания през сезона. 

Легендата на българския футбол и кавалер на "Златната топка" от 1994-а Христо Стоичков бе сред специалните гости на церемонията.