0

Л удогорец победи Спартак Варна като гост с 2:1 при рестарта на Първа лига, а сега предстои вече традиционното участие в Европа напролет. Разградчани ще дебютират в Лигата на конференциите в мач срещу Андерлехт в първи плейоф от директните елиминации. В момента белгийският гранд не е страшилище, а напълно преодолим съперник. На такова мнение е и Дени Групер. Левият защитник сподели в интервю за читателите на „Мач Телеграф“ своите очаквания от битката с белгийците. Израелският национал коментира още какви са амбициите му с Лудогорец до края на сезона и защо кандидатства за румънски паспорт. Той разкри любопитни подробности за своите цели и бъдещи планове, както и окуражителни думи от бившия футболист на Ливърпул и негов чичо Рони Розентал.

-  Дени, как сте след подготвителния лагер в Турция и готов ли сте за втората половина от сезона?

- Благодаря, всичко е наред. Чувствам се отлично и във форма. Разполагахме с прекрасни условия на лагера. Лично аз направих много добра подготовка. Здрав съм и се надявам да запиша колкото може повече мачове.

- Предстои голям европейски мач с Андерлехт, какво е настроението в съблекалнята?

- Настроението е приповдигнато. Очакваме двубоя с нетърпение. Като играчи тренираме точно за такива големи мачове.

- Лудогорец е редовен участник в Шампионска лига и Лига Европа. Възможно ли е да има липса на мотивация за срещи в Лига на конференциите?

- Не, в никакъв случай. Андерлехт е голям клуб и евентуална победа ще бъде много престижна за нас. Хората може и да пренебрегват този турнир, но в него има много силни отбори. Искаме да стигнем възможно най-напред.

- Кои са силните и слабите страни на съперника?

- Знаем, че Андерлехт има проблеми през този сезон в първенството, но говорим за много сериозен отбор с традиции и отлични футболисти. Анализите за тяхната игра оставяме на треньорите, но ще подходим с максимална концентрация към тези мачове.

- В Андерлехт играе един твой сънародник от Израел – Лиор Рафаелов. Познавате ли го и какво е мнение ви за играта му?

- Разбира се, в родината ми той е голяма звезда, въпреки че миналата година се оттегли от националния отбор. Лиор е голям футболист, пример за подражание. От такива като него гледам да се уча, неговата кариера е много добра. Дано и аз да постигна същите успехи.

- Ако трябва да сравнявате, кое според вас е по-важно за Лудогорец – да стигне максимално напред в Лига на конференциите или отново да стане шампион на България?

- А защо не и двете? Едното не пречи другото. Лудогорец е голям клуб и изискванията тук са да се хвърляме за победа във всеки мач. Разполагаме с качествен отбор и футболисти на всяка позиция. Искаме да спечелим всичко.

- Направи почти една година в България, свикна ли с живота тук и харесва ли ви?

- Да, чувствам се много добре. Мога да нарека България своя втори дом. Опитвам се да уча малко български, но знам да говоря малко (казва „малко“ на български; б.а.). Харесва ми животът тук – хората са приятелски настроени. Разград е малък град, тук е спокойно и мога да се концентрирам върху важните неща. Откъм инфраструктура тук има всичко, от което един футболист се нуждае. Условията са чудесни.

- Какви са твоите лични амбиции до края на сезона?

- Тренирам здраво и се надявам да играя колкото се може повече. Разбира се, това решава треньорът, но се чувствам готов и в добра кондиция. 

- Кои са силните ти страни и кои качества можеш да подобриш?

- Скоростта и техниката са най-силните ми качества. Мога да играя както с левия, така и с десния крак. Мисля, че съм тактически адаптивен също. Иначе имам да се подобрявам във всеки аспект. Затова гледам да изпълнявам по възможно най-добрия начин указанията на треньорите и да се старая максимално на тренировки.

- Очаква се да започнеш като титуляр на левия бек, тъй като Антон Недялков е наказан. Как се работи в конкуренция с капитана на Лудогорец?

- Той е много добър футболист, отличен професионалист. Говорим за опитен играч, който е национал на България и има доста мачове в Европа. Гледам да се уча от него, но като цяло предпочитам да се съсредоточа върху собствената си игра.

- Единственият ти гол през сезона дойде в групите на Лига Европа срещу ХИК Хелзинки. Искаш ли да накажеш и Андерлехт?

- Разбира се (смее се). Головете са бонус, те не влизат в работата ми на терена, но е приятно от време на време да се запишеш сред голмайсторите. Основните ми функции обаче са други.

- Направете една съпоставка, кое първенство ви се струва по-силно – българското или израелското?

- Труден въпрос. Бих казал, че нивото е сходно. През този сезон Макаби Хайфа игра в групите на Шампионска лига и победи Ювентус. В Израел лигата е равностойна, но и в България не е никак лесно. Лудогорец е силен отбор, за нас няма лесни мачове.

- Имаш срещи за националния отбор на Израел. Какво е чувството да защитаваш цветовете на родината?

- Чувството е прекрасно. За това мечтае всеки един футболист. Всяка минута за Израел си заслужава и се надявам за в бъдеще да имам честта да запиша още мачове. Една от мечтите ми е да играем на европейско или световно първенство.

- Вярно ли е, че имаш и румънски паспорт?

- Още не, в момента съм в процес на кандидатстване. Баба ми и дядо ми по майчина и бащина линия идват от Румъния. Така че корените ми са и от там. 

- Имаш много известен роднина в лицето на Рони Розентал, който е бивш играч на Ливърпул и Тотнъм. Дава ли ти съвети твоят чичо?

- Да, той е мой идол и пример, който опитвам да следвам. Всички в Израел са много добре запознати с неговата кариера. Често се чуваме по телефона. Всъщност той ми каза преди година, че трансфер в Лудогорец е стъпка напред за моята кариера. Каза, че това е голям клуб и добра възможност, която не трябва да пропускам. Тук има поле за развитие.

- Къде мечтаеш да продължите кариерата си? Имаш ли любимо първенство и отбор?

- Гледам Висшата лига, това е любимото ми първенство. Няма да изненадам като кажа, че съм фен на Ливърпул заради чичо. Надявам се един ден да стана шампион на Англия с „червените“.

- А любим футболист на твоя пост?

- Трябва да е Тео Ернандес от Милан и Франция. Харесва ми играта му в атака и смелостта да се включва напред. Той е бърз и техничен също като мен.

ЦВЕТОМИР ИВАНОВ