0

П анама поднесе първата голяма изненада в тазгодишното издание на Копа Америка, след като победи домакина САЩ с 2:1 в мач от група С.

Успехът за най-южната държава в Централна Америка, за която навремето обърканият в англоезичния свят Христо Стоичков беше казал: „Тия панамците каква малка страна са, а какви големи самолети имат”, зяпайки някакъв боинг на американската авиокомпания „Пан Ам”, дойде благодарение на всеотдайната игра на изрусения бивш защитник на Левски и настоящ на Норич Хосе Кордоба.

Двубоят, който се игра в Атланта, Джорджия, бе изключително напрегнат и оцветен с 2 червени и 5 жълти картона.

В 5-ата минута САЩ изпълни фал, при който удар на Крис Ричардс бе спасен от Орландо Москера, но при добавката Уестън Маккени прати топката в мрежата. След преразглеждане с ВАР попадението не бе зачетено заради засада. Това изнерви домакините, които в 17-ата минута останаха с човек по-малко, след като Тимъти Уеа фаулира грубо Родерик Милър и салвадорският съдия Иван Бартън го изгони директно, но пак след намесата на ВАР.

Малко след това янките поведоха. Фоларин Балогун се озова на чудесна позиция за изстрел, получи пас по земя от Антони Робинсън и от движение порази целта. Панамците обаче изравниха набързо чрез Сесар Блекман.

След много нервни ситуации и претенции и от двата тима се стигна до 83-ата минута, когато Хосе Фахардо бе намерен непокрит в наказателното поле на домакините и донесе 3-те точки на панамците, които малко след това останаха също с 10 души, след като Адалберто Караския бе отстранен заради брутално и цинично нарушение срещу Кристиан Пулишич.

В другия мач от групата Уругвай разгроми с 5:0 Боливия и с актив от 6 точки практически се класира за 1/4-финалите. Победата на Панама пък завърза интригата за второто място, където са заедно с Щатите с по 3 пункта. Боливия е на дъното без спечелена точка.