0

Б ившият английски национал Деле Али даде разтърсващо интервю в подкаста на Гари Невил The Overlap.

27-годишният халф на Евертън разкри, че е бил сексуално малтретиран от приятел на майка му, когато е бил на 6 години. В изключително откровен разговор, футболистът през сълзи сподели още, че на 7 е започнал да пуши, а година по-късно вече е продавал наркотици. Деле Али също така разказа, че е бил изоставен от родителите си и е отгледан от приемно семейство.

„Не съм говорил много за детството си. В рамките на кратко време ми се случиха много неща. Когато бях на 6, приятел на майка ми ме насили. Майка ми беше алкохоличка. След това ме пратиха в Африка, за да се науча на дисциплина, след което ме върнаха. На 7 започнах да пуша, а на 8 вече продавах наркотици. Един възрастен човек ми подсказа, че полицаите не биха спрели момче на колело. Затова обикалях с колелото и топката, а под нея в раницата беше дрогата. Когато бях на 11, мъж от квартала ме провеси от мост. На 12 години ме осиновиха и всичко се промени. Тези хора са фантастични. Ако Бог наистина е създал хората, то сигурно е искал да бъдат като тях“, заяви Деле Али.

Именно благодарение на приемното си семейство, той получава шанс да се занимава с футбол. Смятан е за един от най-ярките таланти в Англия, но проблемите с дисциплината и спад във формата до го доведе до трансфер в Евертън, а през миналия сезон бе преотстъпен в турския Бешикташ.

Бившият ас на Тотнъм призна, че преди три години е бил близо до отказване от футбола, а в последните месеци е имал сериозни проблеми със съня, заради което се е пристрастил към сънотворните. Дотолкова, че е влязъл в клиника за зависимости.

„Бях пристрастен към приспивателните. Това е голям проблем и не само аз го имам. Много хора във футбола страдат от същото. След като се върнах от Турция, разбрах, че трябва да се оперирам. Не се чувствах добре психически и реших, че трябва да вляза в клиника. Сам трябва да осъзнаеш, че се нуждаеш от подобно нещо, никой не може да те изпрати там насила. Прекарах месец и половина там. Всички в Евертън бяха страхотни и ме подкрепиха изцяло. Не знам дали ще мога да и се отблагодаря за всичко. Междувременно аз преминавах през най-голямата промяна в живота си. Бях уплашен, но сега съм доволен, че успях да го направя. Съществува стигма около подобни места. Но там се лекуват не само зависимости, но и психически травми. Дори не подозирах колко позитиви може да има. Осъзнах, че като млад съм правил доста глупости, но и че невинаги съм бил виновен за тях. Това ме освободи“.

Деле Али има договор с Евертън до следващото лято и този сезон ще бъде може би най-важният в кариерата му.