0

П резидентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов имаше лична среща с боса на ФИФА Джани Инфантино по време на 72-ия конгрес на международната централа. Бившият български вратар се видя и с легендарния сръбски специалист Бора Милутинович. 

"Винаги е удоволствие да срещнеш стар приятел! Отношенията ни с Джани Инфантино датират от дълги години, много преди да поеме най-високата ръководна роля в световния футбол, калени са през цялото това време, и - смея да твърдя - са повече от уважителни. На Конгреса в Доха искрено си пожелахме взаимен успех - като президенти на ФИФА и на БФС, и споделихме увереност в доброто бъдеще на любимата ни игра както на локално, така и на световно ниво!", коментира самият Борислав Михайлов, президент на БФС пред фейсбук страницата на централата.

Инфантино откри конгреса без да споменава директно руската инвазия в Украйна, но призова делегатите да помислят за всички, загубили живота си по време на пандемията и във военните конфликти по света, преди да запазят минута мълчание.

Преди утрешния жребия за груповата фаза на Мондиал 2022, който ще се проведе от 21 ноември до 18 декември, Инфантино заяви, че турнирът ще е „най-доброто световно първенство в историята“ и подари на емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани фланелка с номер 22 на гърба.

Ал Тани заяви, че Мондиалът ще е нещо специално и несравнимо. „Ние представяме не само нашата страна, но целия Арабски свят“, добави той.

Катар е широко критикуван от правозащитни организации още от избирането си за домакин на световното първенство.

ФИФА покани всички свои членове за конгреса, включително Русия, чийто отбори бяха извадени от международните турнири. Алексей Сорокин, шеф на организационния комитет на Мондиал 2018 в Русия, присъства на събитието.

Инфантино заяви, че централата не е предлагала провеждането на световни първенства на всеки две години. Президентът на ФИФА стана обект на сериозни критики в последната година, особено в Европа, заради предложенията за провеждането на шампионатите не на всеки четири, а на всеки две години. 

„Нека бъда ясен, че ФИФА не е предлагала подобен процес. По време на последния конгрес, гласуването посочи 88 процента от вота в полза на проучването на осъществимостта на организирането на Мондиал на всеки две години. Администрацията на ФИФА, под ръководството на Арсен Венгер, едва тогава започна проучването. Предложението не идва от ФИФА. Заключението е, че е осъществимо, но ще има някои последици и въздействия“, коментира Джани Инфантино.

Той заяви, че предстоят консултации и дискусии. „Това е фазата да преценим какви са недостатъците и компромисите, които ще бъдат необходими. Да видим мнението на първенствата, клубовете и играчите. Ще потърсим дебат и дискусия за най-доброто за всички.

Президентът на Европейската футболна централа (УЕФА) Александър Чеферин по-рано призова за бойкот от страна на Стария континент към подобно решение и определи идеята като неприложима за всички във футбола.
По-късно на конгреса Инфантино съобщи, че ще издигне кандидатурата си за нов президентски мандат на централата от 2023-а година нататък. 

"Ще се кандидатирам за поста президент за следващия мандат, който ще започне от 73-ия конгрес на централата. Самият конгрес ще се проведе в началото на годината, но датата все още не е обявена, каза още Инфантино. По-късно днес самият календар за изборите ще бъде утвърден за 2023-а година. Ясно е само, че срокът на издигането на кандидатурите е до четири месеца преди конгреса, а срокът за уведомяване на допуснатите кандидати на изборите до месец преди конгреса.

Италиано-швейцарецът Инфантино оглавява ФИФА от 2016-а година насам. До този момент той работеше като генерален секретар на УЕФА.