0

Легендата на Ювентус, Интер, Милан и националния отбор на Италия Кристиан Виери навърши 50 години. По този повод някогашният нападател и плейбой даде колоритно интервю за „Кориере дела сера“. В него той разказа и за жената, която, макар и късно, го е привлякла за семейния живот - 33-годишната актриса Костанца Карачоло. От нея той има дъщери - Стела и Изабела, съответно на 5 и 3 г.

- Бобо, какъв е ефектът на тези 50 години върху вас?

- Хайде, това е само едно число. Макар и важно число.

- Къде посрещнахте празника?

- Чудех се, но над 20 години идвам във Форментера и трябваше да го направя тук: морето е фантастично и който иска да дойде, идва.

- Държахте ли реч?

- Е, не. Имаше приятели, музика, важното беше да ни е добре.

- Какъв беше десетият ви рожден ден?

- Кой ти помни! Със сигурност бях в Австралия, в Сидни: може би съм играл крикет или тъч ръгби, както винаги.

- Какво оставиха у вас годините в Австралия?

- Свободата да правя това, което искам. Знам английски по-добре от италианския, така че мога да обикалям целия свят, да пътувам. На 14-годишна възраст поисках да се върна в Италия, за да бъда футболист: оттогава винаги съм разчитал на себе си и съм решавал какво да правя със собствената си глава.

- Бързо ли пораснахте?

- Да, тогава в Австралия бях сред хора от всяка точка на света. Ето защо расизмът е немислим за мен.

- Как протече завръщането ви в Италия?

- Разбираха ме, въпреки австралийския акцент. Ходех винаги с джапанки и къси панталонки, в жалко състояние. Питаха ме къде съм тръгнал, облечен така, и аз отвръщах с псувни на английски.

- Дядо ви опитваше ли да ви вкара в правия път?

- Липсва ми толкова много, той беше първият, който повярва в мен. Днес бих искал да празнувам с него. Той беше лудо влюбен в мен и сега го разбирам, защото съм лудо влюбен в дъщерите си.

- Чувствали ли сте се някога като чужденец или не на място в ранните ви италиански години?

- Да, защото в бара чух, че играя футбол заради татко, че съм с връзки (баща му Роберто или Боб Виери прави кариера в Италия, която завършва в клуба от Сидни - Маркони Сталиънс, на него Бобо дължи прякора си - б. р.). Бях дете, живеех сам с баба и дядо и изпитвах завист - трябваше да съм силен, да се защитавам.

- На 20 застанахте между Пиза и Равена. Бяхте още един провинциален голаджия.

- Дори още не бях голаджия. В Пиза бях отбелязал едва два гола в ужасни мачове. Президентът Анконетани беше прав да ме обижда. После в Равена се влюбих в Романя, ала за съжаление изпаднахме. Щях дори да остана в Серия C, защото се чувствах твърде добре там.

- Бяха ли все още годините на катеначото?

- По онова време хвърчаха удари, нямаше правила, нямаше я сегашната технология. Беше трудно да вкарам. След това Саки промени футбола и животът на нас, нападателите.

- Как мина 30-ият ви рожден ден, когато вече бяхте звезда на Интер?

- Беше грандиозно парти в Пинета в Милано Маритима.

- Обкръжен от жени?

- Помня, че Роналдо беше там. Приятелите са константа в моя живот - и днес нося навсякъде атмосферата от съблекалнята. Колко глупости си говорим! Ди Биаджо ръси едни и същи майтапи от 30 години и всички продължават да се смеят. Но е хубаво да сме заедно, нашият свят е чист.

- Винаги сте казвали, че сте кралят на дискотеките, но само през лятото. Ядосвахте ли се, когато професионализмът ви бе поставян под съмнение?

- Да, но ако се опитваш да внимаваш за всичко, ще полудееш. Знаех кой съм, как тренирам. Така че е нормално, ако пишеш лошо за мен и те видя, да те пратя по дяволите. Такъв съм си.

- Журналистите вече по-симпатични ли са ви?

- Разбира се, светът се промени. Сега командвам аз: преди не можеше да се защитиш, а днес можете да отговорите в социалните мрежи.

- Виери казва ли някога „остарявам“?

- Винаги. Заради травмите, които ми останаха от спорта: на глезена, на първите три шийни прешлена, имам хиляди хернии на врата. Освен това ме боли лявото рамо, лявото коляно също...

- Кой беше детският ви идол?

- Виали и Манчини. На 9 юли беше рожденият ден на великия Джанлука - той беше моят кумир, винаги даваше всичко на терена, както се опитвах да правя и аз през цялата си кариера. Имахме добри отношения, както и със Синиша Михайлович - много ме боли, че вече не са с нас.

- Кога се превърнахте от футболна звезда в зрял човек?

- Откакто съм с Костанца. След само 3 месеца връзка решихме да създадем семейство. Всичко стана много бързо, без да мислим за нищо. Казахме си, че ще опитаме и ще видим как ще потръгне.

- Равносметката досега?

- Шест фантастични години. Костанца промени живота ми: тя ми даде две момиченца, които ме карат да плача всеки път, когато говоря за тях.

- Това ли е зрелостта?

- Майка ми казваше, че ще разбера, когато съм готов да създам семейство. Отне ми известно време, но всичко е наред. Направих каквото трябваше, забавлявах се.

- Имате ли съжаления?

- Никакви.

- Дори за пропуснатия Мондиал през 2006?

- Беше съдба. Мога само да съм благодарен на футбола.

- Различно ли е щастието на 30 от това на 50?

- Много, сега го свързвам с дъщерите си. Никога не съм си представял тази безумна любов: това е лудост. Ако Костанца ми каже, че някое от двете момиченца има нужда от нещо сутрин, излитам през прозореца по пижама. Това се нарича любов, но така е за всички, предполагам. Живея, за да се грижа за тях и жена ми.

- Чувствали ли сте се някога неразбран от жена?

- Не. Това, което правех, го правех, защото така исках на момента. Думата „ако“ не съществува за мен.

- Държали ли сте се някога лошо с жена?

- Не.

- Какви са отношенията ви с баща ви?

- Винаги го наричам Боб. Аз съм такъв благодарение на него. Той беше велик футболист, гений и дивак и винаги ми казваше нещата такива, каквито бяха, за добро или за лошо. Единствените критики, които слушах, бяха негови и тези на треньорите.

- А майка ви?

- Най-важната жена в живота ми - друг силен характер, спорим много и е вярно, че тя е тази, която ми помогна да остана стъпил на земята, дори в момента на максимална слава.

- Каква е връзката ви с парите?

- Добре: те се изкарват и се харчат.

- Какво си купихте с първата заплата?

- Мисля, че Голф Gti.

- Колко сте спечелил през живота си?

- Нямам идея. Но си спомням добре, когато подписах първия си договор с Юве за 5 години. Всички в семейството плакаха, вдигаха наздравици и повтаряха: „Ти успя, осигури си живота“.

- Как бихте обяснили на някой млад мъж кой е Бобо Виери?

- Бях човек, който винаги дава всичко, а с националната фланелка полудявах, това беше най-важното за мен. Наскоро говорих с едни 15-16-годишни, избрани от спонсор, и ги посъветвах: ще ви казват хиляди глупости, но човек е сам, трябва да страда всеки ден, трябва да работи безкрайно, иначе ще залезе за 2-3 години, затова винаги тренирайте.

- Как се определяте технически?

-Харесвах дълбочината на атаката, не се страхувах от никого и чаках пасове от крилата, но исках топката веднага: Ди Ливио в Юве постоянно финтираше и аз се оказвах във вратата с глава в мрежата.

- В какъв свят растат дъщерите ви?

- Свят, който върви бързо, но не ме плаши. Трябва да се адаптираме и да сме до тях, докато растат. След това, когато се появят гаджетата, ще получа инфаркт. Но още е рано да мисля за това.

- Отношението ви към политиката?

- По принцип никога не вярвам на никого. Имам своите виждания, но отвсякъде ни лъжат и съм скептичен.

- Мечтата ви за следващите 50?

- Да се чувствам добре и да виждам как дъщерите ми растат.

- Каква е житейската философия на 50-годишния Виери?

- Уважавам мнението на всеки, но продължавам по пътя си, както винаги съм правил от 14-годишен. Ако погледна назад, съм супер горд. Промяната на 50 би била лудост.