0

Б ившият халф и капитан на Арсенал Сеск Фабрегас си призна, че при печално известното като „пицагейт“ меле от 2004 г . е ударил сър Алекс Фъргюсън с парче пица от страх. Испанецът добави, че тогава не е имал „смелостта да се бие“ в тунела на „Олд Трафорд“ след загубата 0:2 от Манчестър Юнайтед.

По думите му другите изглеждали „като чудовища“, затова хвърлянето на пицата му се сторила най-подходящия принос в боя. Без да се цели специално, парчето омазало не кого да е, а мениджъра на „червените дяволи“ сър Алекс Фъргюсън, който направо избеснял от унижението.

Неговият отбор току-що бе прекъснал серията от 49 поредни мача без загуба на Арсенал, и провокациите от терена се пренесоха в тунела пред съблекалните, което по-късно бе наречено „битката на бюфета“ или „пицагейт“.

Пред ITV Sport, Фабрегас, който дебютира при Венгер в Арсенал на 16-годишна възраст, каза: „Бяхме 49 мача непобедени. Те бяха толкова настървени, но и много хитри. Аз също отнесох много гаври, така че бях сдухан. Загряваш, без да играеш. Ядосан си, че си загубил. 

Просто влязох бързо в съблекалнята, там имаше малко храна, умирах от глад. Взех си парче пица и тогава чух шум – навсякъде играчи и Арсен Венгер сред тях.

Първото нещо, което ми хрумна, беше да хвърля пицата, защото нямах силата или смелостта може би да вляза в тази битка – те бяха чудовища там. Бяха супер, супер грамадни типове. И очевидно това (пицата) е ударило сър Алекс Фъргюсън."

Бившият капитан на Ман Юнайтед Рио Фърдинанд също добави свои впечатления от „битката на бюфета“ за своя Vibe with Five подкаст: „Не мисля, че той (Фабрегас) имаше намерение да го хвърли по шефа, мисля, че той просто го изхвърли през вратата и шефът минаваше оттам.

Наистина го удари, трайният спомен за мен беше, че един охранител трябваше да го задържи, за да не се опита да нахлуе в съблекалнята им.

Това е, което си спомням. Знаете какъв става той в такива случаи, това е!“

Фабрегас се присъедини към отбора от италианската Серия Б Комо, а другата легенда на Арсенал Тиери Анри ще се присъедини към него като акционер в клуба.