0

С обственикът на Челси Роман Абрамович е бил отровен с бойното отровно вещество хлорпикрин, използвано от германците през първата световна война, съобщи „Сън“. Той и двама души от украинския екип за преговорите с руснаците за спиране на огъня в Украйна изпитаха последиците от отравяне в Киев.

Твърди се, че милиардерът, който действа като посредник в преговорите, е ослепял за няколко часа след като ял отровен шоколад. 

Симптомите му били толкова тежки, че в един момент Абрамович трескаво попитал експертите, които го преглеждали: „Умирам ли?“, според анонимен очевидец, цитиран от New York Times.

Към момента хипотезите сочат използване на хлорпикрин или ниска доза новичок, най-новата разработка на руските тайни служби – с него бе поразен и затвореният впоследствие опозиционер Алексей Навални.

За предполагаемата химическа атака се подозират хардлайнери от Кремъл, които искат да саботират мирните преговори и да продължат кървавата война на Владимир Путин срещу Украйна.

Твърдението за употребата на хлорпикрин идва от разследващия журналист Христо Грозев, провел проучване на предполагаемата атака със специалисти. Грозев каза пред YouTube канала „Popular Politics“, че симптомите са насочили експертите към хлорпикрина. 

Веществото е химически боен агент, използван през Първата световна война и складиран през Втората световна война.

„Хлорпикрин – това е веществото, което дава почти всички открити симптоми“, отбеляза Грозев. „Единственият минус на тази хипотеза беше, че хлорпикринът обикновено излъчва доста силна миризма. Тогава един от специалистите каза, че има нови разработки на този агент - без мирис.“

Грозев работи за британския Bellingcat и независими руски медийни платформи. Той каза, че е бил извикан около 3 март, за да разгледа случая.

Според съобщенията когато миналата седмица Абрамович занесъл в Кремъл на Путин бележка от Володимир Зеленски с условията, които Украйна би приела на преговорите за спиране на войната, руският президент реагирал гневно: „Кажи му, че ще ги разбия!“