0

С обственикът на лондонския Челси Роман Абрамович и британското правителство на премиера Борис Джонсън постигнаха споразумение за уреждане на финансовите задължения на отбора към бизнесмена. Това ще позволи продажбата на футболния клуб да приключи в определения срок до 31 май, съобщава информационната агенция PA.

По-рано Абрамович обеща, че ще oпрости на Челси дълг от 1,54 милиардa британски лири (почти 1,9 милиарда долара). Британските санкции срещу руския бизнесмен, които включват замразяване на банковите му сметки, направиха процеса на отписване на дълговете технически невъзможен. 

На Острова се опасяваха, че Абрамович може да размисли.

Освен това съдбата на 2.5 милиарда лири (3,1 милиарда долара), които Роман обеща да дари за благотворителност, включително за подпомагане на украински бежанци, също трябва да бъде договорена с британското правителство. 

Едва след разрешаване на тези въпроси може да бъде издаден държавен лиценз за извършване на сделката.

На 7 май стана известно, че новият собственик на Челси ще бъде консорциум, воден от съсобственика на американския бейзболен Лос Анджелис Доджърс Тод Бьоли, който предложи 4,25 милиарда лири (5,24 милиарда долара) за клуба. От тях 2,5 милиарда лири ще бъдат платени за самия клуб, като още 1,75 милиарда ще бъдат инвестирани в неговото развитие.

Роман Абрамович беше принуден да продаде Челси заради натиска на британските власти на фона на събитията в Украйна и руската военна инвазия в страната.

Абрамович купи Челси през 2003 година за около 140 милиона лири от предишния собственик Кен Бейтс. След това клубът става шампион на Англия и носител на Купата на Англия по пет пъти, три пъти спечели Купата на английската лига, два пъти Суперкупата на страната, Шампионската лига и Лига Европа. През 2021-а Челси завоюва Суперкупата на УЕФА и титлата от Световното клубно първенство.