0

Н а 18 години не играех и половината от това, което прави той, не ме е срам да си го призная, заяви бившият бразилски национал Жуниньо Пернамбукано за 18-годишната нова звезда Андрей Насименто дос Сантос.

Неговият клуб Васко да Гама, който е дал на футбола велики идоли през цялата си 124-годишна история като Роберто Динамита, Ромарио, Бебето, Едмундо, Жуниньо Пернамбукано, се завърна в елита след 2 години в „ада“ на долната футболна дивизия на Бразилия.

Васко бе тласкан напред от изгряващата звезда Андрей, от когото се възхищава Жуниньо (роден е на 5 март 2004 г.).

"Трудно е да се намери 18-годишен играч, който е толкова завършен, колкото е той. Физически той е "чудовище". Играта му без топка е вчечатляваща – бих искал да видя GPS данните му, защото той не се спира!“, изброява качествата му Жуниньо.

„Технически той е доста над останалите - той няма да е по-добър от мен, той ще бъде много по-добър от мен, защото е много по-завършен“, продължи Жуниньо, който препоръча на вицепрезидента на клуба Карлос Роберто Осорио да не го продава за по-малко от 40 милиона евро.

При Васко не е дълго - той поднови през септември с клауза за разтрогването на договора от 50 милиона, но накрая ще замине за около 20 милиона към Челси.

Андрей Сантос остава като най-младият дебютант за Васко през този век. Халфът, който е висок 1,76 м, имаше ключов принос за завръщането на отбора с „малтийския кръст“ в елита на Бразилия с осем гола в 33 мача, плюс 97 отнети топки, трето постижение в Серия В.

Свързван с Манчестър Сити, ПСЖ, Нюкасъл, Бенфика и Барселона, но най-решителен в битката за подписа му се оказа лондонският Челси.

 "Той е специален играч, доста над средното ниво. Говорят за Барса и той има всички характеристики да играе там. Той има добър пас, достига до зоната пред вратата, може да играе различни роли, винаги иска топката, не се плаши от нищо“, описа го бившият му треньор Маурисио Соуза пред „ESPN“.

Андрей Сантос вече е играл за бразилските национални формации до 16 и до 20 г., но Жоао Корея прогнозира много по-добро бъдеще за него: "След три години той ще бъде на върха на футбола!", обобщава „Марка“.