0

М омчето от собствената школа Букайо Сака донесе ценна победа за Арсенал с 1:0 като гост на Астън Вила в борбата за четвъртото място във Висшата лига, което класира за Шампионската лига. Освен това попадението му в 30-ата мин. На „Вила Парк“ се оказа специално - №2000 за „артилеристите“ във Висшата лига. Само два други отбора – и двата „червени“, са преминавали границата от 2000 гола: Манчестър Юнайтед с 2176 и Ливърпул с 2002.

Мениджърът на Арсенал Микел Артета похвали "характера, смелостта и качеството" на своя отбор, който се закрепи на четвъртото място с шеста победа в последните 7 мача и с 4 точки повече от петия Манчестър Юнайтед, и мач по-малко.

Сака отбеляза единствения гол през първото полувреме с нисък удар от границата на пеналта, след като Вила не успя да изчисти добре центриране в наказателното поле.

„Ако искаш да бъдеш топ отбор, трябва да побеждаваш у дома и като гост. Правим това последователно и трябва да продължим. Наистина искаме [да завършим в четворката] и ще се опитаме“, каза още Артета.

Голът дойде от бързо изпълнен свободен удар отдясно, леко проспан от играчите на Вила. Центрирането на Седрик бе изчистено към дебнещия на границата на наказателното поле Сака, който стреля през тълпата от играчи за своя 10-ти гол за сезона във всички състезания .

Арсенал се умори след почивката, което позволи на Вила да бъде по-активния тим, но защитниците и вратарят Бернд Лено удържаха „суха мрежа“.

В друг мач от Висшата лига, игран късно в петък, Лийдс Юнайтед резна като гост 3:2 Улвърхемптън, който водеше с 2:0 до 63-ата минута с голове на Джони (26) и Тринкао в 11-ата мин. От добавеното време преди почивката.

В 53-ата мин. „вълците“ останаха с 10 души заради червен картон на Раул Хименес, и мачът се преобърна. В 63-ата Харисън намали 1:2, след 3 мин. Вече беше 2:2 с попадение на Родриго. В първата минута от добавеното време Люк Айлинг се разписа победно за 3:2 за Лийдс, което отприщи луди сцени на радост сред отбора на гостите и агитката му.

Петима играчи бяха контузени за по-малко от час – четирима от тях от гостуващия тим, бяха добавени 22 минути от рефера. 

Джеси Марш беше назначен за мениджър на Лийдс на 28 февруари, за да замени популярния Марсело Биелса. Белите загубиха четири поредни мача с голова разлика в тях 2:17, последваха още 2 поражения. Но след победата над Норич и сега над Улвс, Лийдс е вече на 7 т. От зоната на изпадащите от ВЛ.