0

С ъпругата на покойната емблема на германския футбол Франц Бекенбауер – Хайди, изнесе купата „Анри Делоне” по време на кратката, но пищна церемония по откриването на 17-ото европейско първенство.

Това бе посрещнато от публиката като своеобразно свещенодействие на фона на лика на Кайзера на големия екран. Бекенбауер спечели европейското през 1972 г. и световното през 1974 г. като футболист, а след това изведе Германия до световната титла през 1990 г. и като треньор.

Хайди бе придружена на „Алианц Арена” в Мюнхен от двама от бившите капитани на Маншафта – Бернард Диц и Юрген Клинсман, и двамата извеждали страната си до европейски титли.

Бундестимът, който за втори път е домакин на континентални финали след 1988-а, потегли с мощно 5:1 като танк, недвусмислено демонстрирайки, че е тръгнал към 4-та титла и че по пътя си ще сгази всичко.

Машината на най-младия треньор на първенството – 36-годишния Юлиан Негелсман, показа смазващото си превъзходство над симпатягите от Шотландия и до края на първото полувреме водеше с 3:0.

В 10-ата минута резултата откри Флориан Виртц, който стана третият германец, отбелязал първия гол на европейско. Преди него това са правили легендарните Герд Мюлер през 1972-ра и Карл-Хайнц Румениге през 1980-а. Освен това Виртц влезе в историята като най-младия немец с попадение на континентални финали – на 21 години и 42 дни.

Германия поведе с 2:0 в 19-ата минута чрез Джамал Мусиала, който също е на 21. Така Бундестимът стана първият отбор с двама играчи на 21 години или по-млади, които отбелязват гол в един мач на европейско.

В добавеното време на първата част Кай Хаверц се разписа от дузпа, която бе отсъдена след преглед на системата за видео асистенция в помощ на съдиите (ВАР), а централният защитник на шотландците Райн Портъс бе изгонен с директен червен картон.

На резервата на Германия Никлас Фюлкруг му трябваха само 5 минути на терена, за да наниже четвъртото попадение за домакините в 68-ата със 110 км/ч. Антонио Рюдигер си вкара автогол в 87-ата, а – Емре Джан, бе автор на поантата в 91-вата минута.

С този успех Германия почти си осигури класиране за осминафиналите. След 5 дни „дойчовците” играят втория си мач – срещу Унгария в Щутгарт, а в същия ден Шотландия ще се изправи срещу Швейцария в Кьолн.