0

Б ългария и Северна Македония завършиха 1:1 в първия мач  за двата тима от Лига С, Група 4 на турнира Лига на нациите. На стадион „Хювефарма Арена“ в Разград футболист №1 на България за 2021 г. Кирил Десподов откри резултата за нашите в 12-ата мин., малко след почивката Милан Ристовски изравни (49-ата мин.).

В другия мач от групата Грузия победи с 4:0 аутсайдера Гибралтар у дома. Грузинците са следващият съперник на България – в неделя от 21,45 ч. в Разград.В ранния неделен мач в нашата група Северна Македония гостува на Гибралтар. След първия кръг в групата води Грузия с 3  точки, следват РСМ и България с по 1, Гибралтар е 4-ти с 0 т.

На трибуните на стадиона на Лудогорец имаше над 6000 зрители. Двата отбора имаха разменени няколко атаки в първите минути на мача, но България излезе напред в резултата в 12-ата минута. Тодор Неделев преодоля двама бранители в центъра и направи двойно подаване с Десподов. Капитанът на Лудогорец излезе зад защитата и чукна топката над вратаря Столе Димитриевски – 1:0 за България.

В 21-ата минута северномакедонците създадоха първото си голово положение. Енис Барди беше изпуснат от Иван Турицов, стреля от упор и нацели в лицето вратаря ни и капитан Ники Михайлов. В следващите 15 минути гостите от Скопие овладяха топката и пренесоха играта пред Николай Михайлов, но опасни удари за вратаря на Левски нямаше.

Второто полувреме започна с натиск на гостите от Република Северна Македония и пет минути след началото му те стигнаха до равенство – 1:1. Това стана и заради лек карамбол пред вратата на Михайлов. След няколко опита на гостите да стрелят, топката попадна у Милан Ристовски, който без проблеми простреля Михайлов - 1:1. Останаха съмнения за засада на нападателя на гостите, но проверката с ВАР показа, че такава няма - Иван Турицов се оказа с малко зад Ристовски.

Следващите десет минути след гола за гостите им осигури самочувствие и те упражниха натиск, който обаче се изчерпа с два далечни удара, уловени сигурно от Михайлов.

В последните 10 минути българските футболисти бяха по-настойчиви и бяха близо до победата. Най-напред съдията Жереми Пиняр не отсъди фаул срещу Кирил Десподов на границата на наказателното поле, като тв повторенията показаха, че претенциите на българското крило са основателни.

В 4-ата минута на добавеното време отново съдията прибегна до помощта на ВАР-системата, за да отмени дузпа за България. Резервата Мартин Минчев проби от дясно и стреля остро, а топката се отби от лакътя на Муслиу и излезе от терена. 

Първо реферът даде дузпа, но след това отиде да гледа положението на монитора. И за втори път в този мач ВАР се намеси в полза на гостите от Република Северна Македония. Пиняр отмени наказателния удар и жълтия картон на Муслиу.

През второто полувреме на терена се появи халфът на Левски Илиян Стефанов, който се превърна в 17-ият дебютант при селекционера Ясен Петров.

България – Република Северна Македония           1:1 (1:0)

Стадион "Лудогорец Арена", 6500 зрители

България: Николай Михайлов, Иван Турицов, Петко Христов, Андреа Христов, Антон Недялков, Ивайло Чочев, 
Филип Кръстев (59 – Георги Костадинов), Георги Миланов (87 – Мартин Минчев), Кирил Десподов, 
Атанас Илиев (46 – Георги Минчев), Тодор Неделев (71 – Илиян Стефанов); селекционер Ясен Петров;

(Резерви: 1. Светослав Вуцов, 23. Иван Дюлгеров, 4. Божидар Чорбаджийски, 5. Виктов Попов, 12. Едисон Йорданов, 16. Кристиян Малинов, 20. Андриан Краев, 21. Доминик Янков);

Република Северна Македония: Столе Димитриевски, Дарко Чурлинов (46 – Давид Бабунски), Елиф Елмас, Енис Барди, Стефан Ашковски, 
Висар Муслиу, Стефан Спировски (72 – Бобан Николов), Дарко Велквски (88 – Кире Ристевски), 
Александър Трайковски (46 – Боян Миовски), Езгджан Алиоски, Милан Ристовски (72 – Дориан Бабунски); селекционер Благоя Милевски.