0

П реизбраният президент на Европейската футболна асоциация (УЕФА) Александър Чеферин заяви днес по време на 47-ия конгрес на организацията, че вдигането на ембаргото за участие на руски отбори в международни състезания ще бъде "много трудно" да се реализира, докато войната на тази страна срещу Украйна продължава.

Забраната за каквото и да е руско участие в европейския и световен футболен живот беше въведена през февруари 2022-а година, когато руската армия нападна безпричинно суверенна Украйна. Оттогава клубните турнири са забранена зона за руските клубове, а националният отбор едва тази година изигра мачове срещу други страни. Това се случи в създаден от самите руснаци централноазиатски турнир.

"Моето лично мнение е, че докато войната не бъде спряна, е много трудно нещо да се промени", заяви Чеферин на пресконференция по време на Конгреса в Лисабон.

Също така стана ясно, че следващият – 48-и редовен Конгрес на УЕФА, ще се проведе на 8-и февруари в Мадрид. Той няма да бъде изборен, а редовно-отчетен и посветен на текущите годишни казуси в европейския футбол.

Словенският адвокат заяви още, че жребият за финалния турнир на Евро 2024 ще се тегли на 2-и декември тази година. Първенството на Стария континент ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли 2024-а година.

Александър Чеферин днес беше избран без каквато и да е конкуренция на заемания от него пост за нов четиригодишен мандат, който ще бъде и последен предвид промените в изборните правила на Европейския футбол. 

По време на Конгреса се разбра, че Украйна все още участва в съвместната кандидатура за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 година. Това обяви португалският премиер Антониу Коща.

"Имаме амбиции, заедно с Испания, Мароко и Украйна да организираме световното първенство през 2030 година в уникална кандидатура, която ще свърже двата бряга на Средиземно море", каза Коща.

На 5 октомври миналата година беше обявено, че футболните федерации на Испания и на Португалия са включили Украинската футболна асоциация в съвместна кандидатура за домакинство на световното първенство през 2030-а. На 10 март "The Athletic" съобщи, че Мароко ще замени Украйна в кандидатурата за Мондиал 2030, а на 14 март Мароко реши да се присъедини към кандидатурата на Испания и Португалия.

Домакинът на турнира трябва да бъде избран в края на 2024-а.