0

Ч елси потвърди официално, че вече има споразумение за продажбата на клуба. Новият собственик на „сините“ ще е консорциум, воден от милиардера Тод Боели, който е съсобственик и на бейзболния Лос Анджелис Доджърс. Очаква се сделката за Челси да бъде завършена в понеделник. По-рано този месец консорциумът получи разрешение от Висшата лига за закупуването на клуба. Сделката, с която ще бъде сложен край на ерата на Роман Абрамович начело на клуба, е на стойност 4,25 млрд. паунда.

„Челси може да потвърди, че има финално и окончателно споразумение за продажбата на клуба на консорциума на Тод Боели. Очаква се сделката да бъде завършена в понеделник. Клубът ще даде допълнителни подробности тогава“, се казва в съобщението на Челси. 

Абрамович обяви Челси за продажба в началото на март след инвазията на Русия в Украйна, която от Москва наричат „специална военна операция“.

Продажбата на Челси трябваше да бъде одобрена и от португалското правителство, тъй като Абрамович стана гражданин на страната миналата година, а в момента е поставен под санкции от Европейския съюз заради връзките си с Владимир Путин. По времето на Абрамович клубът спечели пет титли във Висшата лига, пет пъти ФА Къп, както и по два трофея в Шампионската лига и в Лига Европа. 
Челси функционираше със специален лиценз от британското правителство, след като всички активи на Абрамович бяха замразени през март. Финализирането на сделката ще позволи на Челси да направи трансфери.