0

В разгара на трансферния пазар отборите са в надпревара не само да се подсилят с най-подходящите футболисти, според възможностите си, но и да им поднесат за подпис договори с точно определени задължения черно на бяло. 

Някои от клаузите изглеждат много екзотични, както изброява испанският в. „Марка“.

Забрана за ухапване

Барселона подписа с Луис Суарес през 2014 г., а уругваецът тъкмо бе ухапал италианския защитник Киелини в мач от световното в Бразилия същата година.

Иначе коравият бранител на „адзурите“ бе силно изненадан от необичайния похват на Суарес, а това разтревожи новите му работодатели от „Камп Ноу“. За да не бъде поощряван да изпробва захапката си върху противниковите защитници, а да се концентрира върху вкарването на голове, хората от Барса включиха в контракта на нападателя клауза „против ухапване“.

Тя гарантираше на клуба парична компенсация от Суарес, ако той отново впие зъби в някой противник.

Без космонавти

Шведският халф Стефан Шварц премина от Валенсия в английския Съндърланд през 1999 г. „Черните котки“ бяха научили, че негов приятел има билет за космически полет през 2002 г.

Разтревожени, че той може да качи на кораба-майка и Шварц и да им го отмъкне, от Съндърланд вписаха в договора му изрична забрана за пътувания в Космоса – в нашата или в друга галактика.

С червените обувки потропва Ван дер Ваарт

Football Leaks разкри една от най-странните забрани през последните години. Когато испанският Бетис подписа с нидерланския халф Ван дер Ваарт през 2015 г. в неговия контракт бе изрично посочено, че му се забранява да играе с червени обувки, цвета на Севиля, „смъртния враг“ на зелено-белите.

Куп ограничения за Супер Марио

Шантавият характер на сицилианеца Марио Балотели причинява доста главоболия на неговите отбори, затова в Милан включиха клауза анти-скандал за Супер Марио. Забрана за ексцентрични прически, скандални послания – Балотели трябваше да се кротне.

В Ливърпул пък бяха пределно делови и прагматични по въпроса с хулиганските изцепки на нападателя – в неговия договор бе заложен стимул от един милион паунда, ако не бъде изгонен повече от 3 пъти за неспортсменско поведение през сезона.