0

Н ационалният отбор на Белгия ще играе със специална екипировка на Евро 2024. Тя вече бе изпробвана в приятелския мач с Англия (2:2). Тениската беше синя с диамантена шарка и бяла яка. Кафяви шорти и бели чорапи допълват визията. 

Формата е вдъхновена от легендарния комикс "Приключенията на Тинтин". И почти напълно повтаря облеклото на главния герой - вестникарски репортер на име Тинтин, който пътува по света с белия си фокстериер Милу и се впуска в приключения. 

Поредицата за приключенията на Тинтин е най-популярният комикс на 20-ти век, преведен на много езици. Нарисувани са общо 24 комикса и са продадени повече от 200 милиона копия.

Автор на комикса е белгийският самоук художник Жорж Реми, по-известен като Ерже (Hergé - псевдонимът идва от първите букви на името му - R и J). 

Ето какво представлява Тинтин за Белгия: 
● В Белгия Тинтин е на първо място като най-популярен измислен герой. От 2001 г. той и фокстериерът Милу са официалните символи на Брюксел.
● През 2011 г. в Брюксел е открит бронзов паметник на Тинтин и Милу.
● За 75-годишнината на Тинтин, през 2004 г. Европейската централна банка издава сребърна монета от 10 евро с образа на Тинтин и Милу.
● През 2011 г. режисьорът Стивън Спилбърг представи филма „Приключенията на Тинтин: Тайната на еднорога“, базиран на комикса на Ерже.