0

С поред френския спортен всекидневник L'Équipe от ПСЖ ще изпратят оферта от 647 милиона евро за придобиването на националния „Стад дьо Франс“, след като катарците бяха отрязани за покупката на „Парк де Пренс“, където играе отборът.

Босът Насер Ал Келаифи поиска преди повече от година преустройство на историческия клубен стадион във френската столица.

Въпреки това, продължаващите откази от Общинския съвет, по-специално от Ан Идалго, кметицата на Париж, принудиха ПСЖ да търси нови алтернативи. 

Парижкият отбор първо набеляза хиподрума в Сен Клу, в близост до „Парк де Пренс“, но бюрократични усложнения пресякоха  операцията. 

„Стад дьо Франс“, стадионът, на който играе френският национален отбор по футбол, в момента се откроява с най-големи шансове да стане новият дом на лидера в Лига 1 с бездънните арабски джобове.

Според информация на L'Équipe, ПСЖ ще подаде оферта преди 27 април и ще отговори на търга на Общинския съвет за придобиване на „Стад дьо Франс“. 

В момента публична собственост, настоящият му договор за експлоатация изтича през 2025 г., така че кандидатите имат време до тази дата да представят своя проект за придобиване и икономически план.

Първата стъпка от търга се състои в представяне на проект, в който 70% се отнасят до финансовия капацитет на кандидата, а останалите 30% са възможностите му да управлява стадиона. 

Който и да придобие Stade de France, трябва да спазва настоящия обвързващ договор, който задължава собственика да отстъпи 25% от експлоатацията му, така че на него да могат да играят мачовете си както френският национален отбор по ръгби, така и футболният отбор, включително домакинството на Олимпийските игри.

Не е ясно дали офертата на катарските собственици на ПСЖ ще бъде приета добре от  Общинския съвет, който има последната дума по въпроса. Отстъпването на управлението на емблематичен национален стадион на клуб, управляван от държавата Катар, която и сега предизвиква остри критики във Франция, може да взриви и още повече да поляризира общественото мнение.

Ако клубът успее да изпревари конкурентите си, ще обмисли вариант за намаляване на капацитета на стадиона. Фиксираната покупна цена е 647 милиона, достъпна сума за клуба, който предвиди един милиард евро за възможността да се премести от „Парк де Пренс“.

Причината е съвсем проста. Въпреки че ПСЖ има повече от 100 мача там, преминаването от стадион с 56 000 зрители на друг с 80 000 би означавало огромна промяна и качествен скок. 

Въпреки факта, че няма да има проблеми за  Шампионската лига, атракцията да видиш различни отбори от Лига 1 на огромния „Стад дьо Франс“ ще бъде по-малка. 

Legends Hospitality е компанията, избрана от катарския бос да извърши процеса на предлагане.